Usturoi, alune, pește. Cum ne protejăm SISTEMUL IMUNITAR în sezonul rece
Sistemul imunitar este alcătuit din toate mecanismele de apărare ale organismelor vii în fața amenințărilor agenților patogen: bacterii, virusuri, orice corp străin care ne poate face rău.
Pentru susținerea sistemului imunitar este important ca în sezonul rece să se aleagă alimente cu valoare nutritivă mare:
proteine de bună calitate (carne albă slabă, pește și derivate, ouă, lactate și brânzeturi cu aport mediu de grăsime, boabele de soia, leguminoasele, ciupercile, fructe oleaginoase);
Alimente cu glucide integrale, nerafinate care dau un aport energetic de durată (pâine integrală sau cu semințe, cereale, mămăligă, paste din făină integrală, orez brun, legume și leguminoase cu amidon, hrișcă, couscous, mei);
Grăsimi naturale cardio-protectoare din uleiuri vegetale (măsline, cânepă, struguri, rapiță, porumb, floarea soarelui etc) și oleaginoase crude (nuci, alune, migdale, caju, fistic). Vitamina D are un bine-cunoscut rol în combaterea infecțiilor și menținerea unui sistem imunitar sănătos și este prezentă în pește de calitate, ficatul de vită sau gălbenușul de ou.
Multe fructe și legume cât mai crude, nepregătite termic sau chimic, ca surse de vitamine, minerale și fibre.
Frunze verzi
Mănâncă cât mai multe frunze verzi – spanac, kale, stevia, pătrunjel, rucola, valeriană. Toate sunt bogate în vitamina C, un antioxidant puternic care stimulează producția de celule albe și anticorpi.
Usturoiul poate stimula refacerea creierului și a sistemului imunitar.
De asemenea, organismul produce mai mulți anticorpi și limfocite, globulele albe care luptă împotriva infecțiilor și a cancerului, după ce am consumat 2-3 căței de usturoi pe zi.
Crud, gătit, suplimente de orice tip, toate au efect. Prepararea și zdrobirea îi modifică însușirile. De exemplu, usturoiul crud zdrobit sau tăiat conține multă alicină – substanța care îi furnizează gustul caracteristic și puternica acțiune antibacteriană.
O jumătate până la 2 sau 3 căței de usturoi proaspăt pe zi pot reprezenta o injecție pentru salvarea tinereții celulelor. Într-un studiu, pacienții cu antecedente legate de atacuri de cord care au mâncat 2 căței de usturoi pe zi (crud sau gătit) și-au redus riscul de deces în următorii 2 ani cu 66%. În suplimente, 600 până la 900 mg de pulbere activă de usturoi pe zi au produs efecte dovedite de protejare a inimii.
Există unele afecțiuni cronice care, neglijate în această perioadă, ne pot pune viața în pericol. Astfel, persoanele cu risc crescut de complicații ale bolilor cronice preexistente, dacă sunt expuse la temperaturi extrem de scăzute, sunt: vârstnicii, persoanele cu handicap, cele instituționalizate, adulți și copii cu afecțiuni cronice cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale și de imunosupresie.
Alternanța cald/rece supune inima unui efort mare de adaptare, de aceea hipertensivii.
Astmaticii au și ei de pătimit – din cauza frigului căile respiratorii se îngustează, astfel frecvența și gravitatea crizelor de astm cresc, iar episoadele de tuse se înmulțesc.
Dacă suntem nevoiți să ne expunem la frig, atunci se recomandă îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată și evitarea expunerii prelungite a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute, pentru a ne feri de degerături. De asemenea, trebuie să evităm zonele cu gheață, pentru a preîntâmpina traumatismele de genul entorse, întinderi musculare, luxații sau fracturi.
Mai multe informații despre obiceiurile simple care îți suțin sistemul imunitar pe CSID