Prima pagină » Sănătate » VACCINUL anti-cancer: Când ar putea fi gata serul revoluționar care tratează bolile oncologice

VACCINUL anti-cancer: Când ar putea fi gata serul revoluționar care tratează bolile oncologice

VACCINUL anti-cancer: Când ar putea fi gata serul revoluționar care tratează bolile oncologice
Cercetătorii de la Oxford pregătesc un vaccin pentru „Boala X”. Ar putea fi gata „în 100 de zile” / Sursa FOTO: cornishstuff.com

Un vaccin împotriva cancerului ar putea fi gata până în anul 2030. Acest lucru este posibil datorită tehnologiei ARNm, spun companiile de biotehnologie.

Studiile medicale recenta arată că în jurul anului 2030 vom găsi pe piață vaccinuri care pot trata cancerul.

Cercetătorii afirmă că tehnologia ARNm a revoluționat medicina în doar câțiva ani, această tehnologie făcând posibilă, inclusiv, realizarea unor vaccinuri eficiente împotriva agentului patogen SARS-CoV-2.

Chiar și în situația în care virusul va dezvolta și alte mutații agresive, tehnologia ARNm poate fi utilizată pentru a adapta în cel mai scurt timp vaccinurile. Însă această tehnologie, care a primit recent premiul Nobel pentru Medicină, poate face mult mai mult decât atât.

„Am acumulat o bogată experiență în timpul pandemiei”

Mai mult decât atât tehnologia ARNm a impulsionat cercetarea în domeniul cancerului. Alexander Zehnder, CEO-ul companiei de biotehnologie Curevac, dorește să aducă pe piață un vaccin împotriva cancerului bazat pe ARNm în cel mult cinci ani, scrie Spot Media.

Dezvoltarea unui vaccin împotriva anumitor tipuri de cancer ar fi un vis devenit realitate pentru omenire.

„Cercetările privind vaccinurile împotriva cancerului durează de 20 de ani, iar progresul actual este enorm”, spune Zehnder. „Am acumulat o bogată experiență în timpul pandemiei, iar inteligența artificială a ajuns să fie atât de exactă încât rezolvă multe dintre problemele implicate în programarea ARNm”, a explicat șeful Curavac, într-un interviu acordat cotidianului Bild.

Vaccinul CARVac cu ARNm împotriva cancerului este deja testat pentru eficacitate pe subiecți

Dar nu doar compania Curevac lucrează pentru crearea unui vaccin împotriva cancerului.

La începutul lunii octombrie 2023, compania de biotehnologie BioNTech a publicat rezultate intermediare promițătoare ale unui studiu clinic în curs de desfășurare. Vaccinul CARVac cu ARNm împotriva cancerului este deja testat pentru eficacitate pe subiecți.

Șefii companiei BioNTech s-au declarat optimiști și au anunțat că se așteaptă ca vaccinurile împotriva cancerului să fie disponibile în următorii ani.

„Credem că acest lucru va fi posibil pe scară largă pentru pacienți înainte de 2030″, a declarat Ugur Șahin, CEO-ul companiei, într-un interviu acordat publicației Der Spiegel.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și