Vaccinul care ar putea preveni moartea a peste 100.000 de nou-născuți la nivel global
Impactul bolii cauzate de streptococul de grup B nu a fost studiat înainte, ci a fost luat în discuție în ultimii ani, când specialiștii au vrut să vadă care este rolul acesteia în cazurile de deces în rândul bebelușilor, încă din viața intrauterină și în primele zile de viață, potrivit The Guardian.
La nivel mondial, peste 21 de milioane de femei însărcinate poartă această bacterie despre care se credea că este inofensivă. În prezent, aceasta este recunoscută ca fiind una dintre cauzele septicemiei și meningitei în cazul nou-născuților, având potențiale efecte mortale și fiind, de asemenea, principala cauză a nașterilor de copii morți.
În ciuda acestor lucruri, vaccinurile împotriva avestui virus abia sunt dezvoltate.
Potrivit datelor făcute publice cu ocazia întâlnirii anuale a Societății Americane de Medicină Tropicală și Igienă, una din cinci femei este purtătoare a acestei bacterii, lucru care conduce la apariția a 410.000 de cazuri de îmbolnăvire anual și 147.000 de nașteri de copii morți și decese ale copiilor în primele luni de viață.
În țările mai dezvoltate, femeile care sunt expuse riscului de dezvoltare a bolii primesc tratament cu antibiotice, însă acest lucru nu previne nașterile de copii morți și nu reprezintă o soluție pentru țările în curs de dezvoltare, unde rata de infectare este mare. De asemenea, acest tip de tratament poate conduce la sporirea rezistenței la antibiotice, una dintre problemele deja grave ale societății la nivel global.
Specialiștii susțin că vaccinul sunt singura soluție și că trebuie ca acesta să fie produs cât mai repede, pentru a opri numărul în creștere al acestor cazuri tragice.