UNICEF a pregătit o pagină pe site-ul oficial, în care publică aspectele-cheie privind vaccinarea, singura soluție pentru stoparea epidemiei de rujeolă care afectează România din februarie 2016. De atunci, peste 15.000 de români au contractat boala, dintre care 59 au murit. Majoritatea cazurilor mortale sunt copii mai mici de un an.
Vaccinarea este singura soluție recomandată de medici pentru prevenirea răspândirii bolii. Față de rata de acoperire vaccinală de 95%, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru o protecție națională adecvată, România a atins doar un procent de 81%. „Sunt necesare două doze din vaccinul ROR pentru a proteja populația împotriva actualei epidemii și pentru a preveni viitoare epidemii,” se menționează pe site-ul UNICEF. Fără o campanie intensivă de informare a populației, epidemia nu poate fi stopată. Ministerul Sănătății a lansat un site dedicat vaccinurilor, în care există toate informațiile necesare pentru cei sceptici față de importanța acestora.
Vaccinurile sunt sigure, eficiente din punct de vedere al costurilor și pot preveni boli mortale. Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) este folosit de 45 de ani în peste 100 de țări din lume. Peste 500 de milioane de doze au fost administrate în această perioadă. Numai între anii 2000 și 2015, vaccinarea a prevenit peste 20 de milioane de decese. Înaintea introducerii vaccinului, peste 90% din populație contracta boala până la vârsta de 10 ani.
În cazurile în care copiii supraviețuiesc rujeolei, urmările bolii îi afectează pentru toată viața.
Prevenirea bolii prin vaccinuri gratuite este mult mai eficientă și din punct de vedere economic decât tratarea acesteia.
Pentru stoparea actualei epidemii de rujeolă din România, UNICEF și Ministerul Sănătății organizează campanii de informare a populației.
„Bazat pe rezultatele unui proiect pilot implementat în județul Bacău, prin care se oferă servicii integrate pentru copii, UNICEF dezvoltă un curriculum și pregătește echipe de profesioniști locali, care asigură servicii sanitare la nivelul comunității,” se arată într-un comunicat al organizației. „Aceste echipe includ asistente, mediatori sanitari, medici de familie și asistenți sociali care fac vizite la domiciliu, vaccinează copiii și discută cu aceștia și cu familiile lor despre aspecte legate de sănătate.”