Secțiile de primiri urgențe a spitalelor de pediatrie din București sunt pline în această perioadă. Fiecare spital primește, în fiecare zi, între 250 și 500 de copii la UPU. Printre acestea se numără Spitalul Grigore Alexandrescu, Institutul pentru Sănătatea Mamei și a Copilului și Spitalul Victor Gomoiu. Poliția este chemată periodic să mențină ordinea, din cauza faptului că mulți părinți își pierd răbdarea.
Spitalul Grigore Alexandrescu are parte de un record de prezentări în unitatea de primiri urgențe. Medicii spun că primesc zilnic peste 400 de copii, cei mai mulți cu infecții respiratorii acute, probleme digestive sau scarlatină. Aglomerate sunt și alte spitale de pediatrie unde situația este similară. În Spitalul Grigore Alexandrescu din București ajung chiar și 500 de copii în doar 24h. Cei mai mulți vin cu febră, vărsături sau dureri de cap.
„Ce să facem, n-avem încotro. Trebuie să verificăm dacă e bine sau nu”, spune un aparținător.
Prezentările la UPU au crescut și la Institutul pentru Sănătatea Mamei și a Copilului. Aici, specialiștii sunt îngrijorați din cauza formelor severe date de rujeolă. Aceștia atrag atenția că după vindecarea aparentă a bolii, unii copii își pot pierde complet imunitatea. Mulți pacienți ar fi putut fi ajutați mai repede de medicul de familie sau de cei din ambulatorile de specialitate.
Cazuri severe ajung și în camera de gardă a spitalului Victor Gomoiu, aproximativ 250 de prezentări în decurs de 24h. Există atât probleme respiratorii, gripă, SARS CoV-2, infecții streptococice, cât și probleme digestive sau scarlatină. Cazurile pediatrice din camerele de gardă care nu reprezintă o urgență pot aștepta între 4 și 8 ore.
„Avem multă scarlatină față de anul trecut și mai multe boli infecțioase”, a declarat Alina Antohe, medic UPU la Spitalul Marie Curie.
Sursa: Antena 3