Prima pagină » Sănătate » VIDEO | Vârful valului Omicron ar putea apărea mai repede decât cel anterior. Adriana Pistol (INSP): „Este posibil să depășim 25.000 de cazuri pe zi”

VIDEO | Vârful valului Omicron ar putea apărea mai repede decât cel anterior. Adriana Pistol (INSP): „Este posibil să depășim 25.000 de cazuri pe zi”

Vârful valului Omicron ar putea fi înregistrat mult mai repede decât în valul Delta, iar bilanțul zilnic al persoanelor infectate ar putea depăși 25.000, a spus, miercuri, Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Conform sursei citate, este posibil ca noua tulpină să se transmită la nivel comunitar până la sfârșitul lunii ianuarie și să ajungă, astfel, dominantă.

„Dacă ar fi să urmăm rata de transibilitate mult mai mare a Omicronului, previziunile noastre arată faptul că este posibil ca maximul atins în valul anteior să fie atins mult mai repede în situația prezentă, mai exact în 31 de zile, față de 52 de zile, cât a durat pentru valul anterior. Nu înseamnă neapărat ca vom avea 25.000 de cazuri. Ele s-ar putea să fie mult mai multe decât atât, dorim să arătăm panta extrem de ascendentă, cu creștere exponențială”, a spus, miercuri, Adriana Pistol.

Ea spune că România se confruntă cu mai multe vulnerabilități. În primul rând, aproximativ 60% din populația vulnerabilă a României este nevaccinată și doar 25% dintre persoanele vaccinate au făcut doza booster.

Mai mult, sursa citată a precizat că 50% dintre călătorii sosiți din state puternic afectate de tulpina Omicron nu au completat PLF, iar mulți oameni nu respectă carantina.

„Sunt trei scenarii: unul optimist, unul mediu și unul mai pesimist”

Adriana Pistol a prezentat trei scenarii posibile în cazul valului Omicron, unul optimist, unul mediu și unul mai pesimist.

  1. Primul scenariu se referă la o rată de creştere de 10% zilnic care pleacă de la o transmibilitate mai mare a Omicron faţă de Delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, de 5%.
  2. Al doilea scenariu pleacă de la rata de creştere de la 6% cu o nevoie de spitalizare de 20% si 10% în ATI.
  3. Al treilea vizează un număr cazuri zilnic care creşte cu 10%, număr de spitalizări de peste 20% şi o rată de peste 10 – 12,5% care ar necesita internare în ATI.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și