Autorităţile din Statele Unite ale Americii au anunţat detectarea primului caz de„ variola maimuţelor” la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts (nord-estul ţării).
Este vorba de un adult care a călătorit recent în Canada, se arată într-un comunicat publicat de Departamentul de sănătate din Massachusetts.
Departamentul de sănătate din Massachusetts a făcut testele marţi pentru a detecta boala, iar experţii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention (CDC) au confirmat miercuri că este vorba de „variola maimuţelor”, relatează EFE, citat de Agerpres.
Simptomele variolei maimuţei sunt similare variolei deja eradicate, deşi mai uşoare – febră, durere de cap, dureri musculare, de spate, frisoane şi epuizare – cu o inflamare frecventă a ganglionilor şi o erupţie cutanată care începe pe faţă şi se întinde şi spre alte părţi ale corpului, în principal mâinile şi picioarele.
Este vorba de primul caz de variola maimuţei detectat în SUA anul acesta.
Statele Texas şi Maryland au raportat fiecare câte un caz în 2021, la pacienţi ce călătoriseră recent în Nigeria.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că doreşte să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privinţa cazurilor de variola maimuţei depistate în această ţară de la începutul lunii mai, în special în comunitatea de homosexuali.
După Marea Britanie, Spania şi Portugalia au anunţat la rândul lor, miercuri, că au identificat aproximativ treizeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuţei, o boală rară în Europa.
Endemică în Africa de Vest, această boală virală („monkeypox”) a fost acum detectată şi în Portugalia la „peste 20 de cazuri suspecte (…) în regiunea Lisabonei (vest), dintre care cinci au fost confirmate”, a anunţat Direcţia Generală de Sănătate din Portugalia într-un comunicat de presă.
În Spania, opt cazuri suspecte au fost raportate şi „nu au fost încă confirmate” prin teste, potrivit Ministerului Sănătăţii.