Prima pagină » Sănătate » „În oncologie este DEZASTRU. Zilnic avem «n» cazuri pe care nu ştim cum să le mai plasăm, peste tot este foarte aglomerat. Statul e vinovat de crimă”. Avertismentul preşedintelui Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor

„În oncologie este DEZASTRU. Zilnic avem «n» cazuri pe care nu ştim cum să le mai plasăm, peste tot este foarte aglomerat. Statul e vinovat de crimă”. Avertismentul preşedintelui Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor

„În oncologie este DEZASTRU. Zilnic avem «n» cazuri pe care nu ştim cum să le mai plasăm, peste tot este foarte aglomerat. Statul e vinovat de crimă”. Avertismentul preşedintelui Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, susţine că în domeniul oncologic este „dezastru”. Zilnic sunt foarte multe cazuri, iar peste tot este foarte aglomerat, afirmă el și adaugă că există aparatură în spitale, dar că aceasta nu este folosită decât două, trei zile pe săptămână.

„Statul este vinovat de crimă, este o crimă cu bună ştiinţă pentru că noi semnalăm astfel de lucruri de ani de zile. Spunem de 10-15 ani, atragem atenţia miniştrilor şi politicienilor la toate evenimentele la care participăm, noi suntem cu un pas înaintea lor şi la accesul pacienţilor la servicii medicale, la investigaţii, la prevenţie, la abordarea precoce a cazurilor pentru că abordarea precoce este cheia şi în cancer.

Cancerul se poate vindeca, marea majoritate a tipurilor de cancer se pot vindeca, important e să le descoperi la timp”, a afirmat Vasile Barbu.

„Aparatura nu este folosită sau este folosită două zile, trei zile pe săptămână”

„În oncologie este dezastru. Zilnic avem n cazuri pe care nu ştim cum să le mai plasăm pentru că nu ştim unde să îi mai trimitem pe oameni, peste tot este foarte aglomerat. În schimb, avem în spitale RMN-uri, avem aparatură, au fost cumpărate, chiar din 2017 au fost nişte programe, în 2018, 2019 au fost instalate.

Aparatura nu este folosită sau este folosită două zile, trei zile pe săptămână. Ministerul Sănătăţii nu a elaborat nişte norme prin care să oblige – sunt spitale publice, nu sunt private – managerii să utilizeze acele aparate la capacitate. Ele în cinci ani le schimbăm. Şi dacă le folosim cu 18%, aveam nişte evaluări anul trecut. Sunt spitale care au fost dotate în 2019 cu astfel de aparate, s-au dat o groază de bani din programe de la Ministerul Sănătăţii şi sunt folosite în proporţie de 18%. Preţul pe fiecare investigaţie în parte e de cinci ori mai mare.

Avem o mare problemă cu repartizarea medicilor specialişti în teritoriu. Este posibil ca la diabet să avem programări dincolo de jumătatea lunii iunie. Sunt pacienţi la ora actuală care nu mai au reţete pentru insulină”, a mai afirmat Vasile Barbu, vineri, la Prima News, citat de News.ro.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și