Vegetarianul „part-time”, omul care reușește să reducă la jumătate riscul de apariție a obezității. În ce constă dieta lui
Oamenii de știință susțin că dacă oamenii ar mânca puțin mai multe mese fără carne și ar aduce un aport săptămânal de fructe și legume mai mare alimentației lor, aceștia ar reuși să își păstreze o greutate corporală normală.
Studiile precedente arătau că vegetarienii tind să fie mai supli decât ceilalți oameni, însă oamenii de știință spun că „flexitarianismul”, adică scăderea cantității de carne din alimentație și creșterea consumului de fructe și legume, este o alternativă pentru cei care nu pot renunța de tot la carne.
„Nu este o trecere radicală la dieta vegetariană, este o trecere lină. Nu este ceva strict”, a explicat profesorul Maria Bes-Rastrollo de la Universitatea Navarra din Spania, cea care a condus studiul.
Consumul de carne este considerat a fi una dintre cauzele creșterii în greutate, din cauza conținutului ridicat de grăsimi și calorii.
În cadrul studiului a fost urmărit comportamentul alimentar a 16.000 de persoane pe o perioadă de 10 ani și a relevat faptul că 584 de persoane au devenit obeze, potrivit The Times.
Concluzia principală a fost aceea că, cu cât oamenii au consumat mai multe plante și mai puțină carne, cu atât a scăzut riscul de obezitate, indiferent de vârstă, greutate inițială și alte obiceiuri nesănătoase, cum ar fi sedentarismul.
Medicul Bes-Rastrollo a explicat că, potrivit datelor culese, riscul de obezitate era cu 15% mai mare în rândul a 20% dintre oamenii care aveau dietele alimentare cu cel mai mare conținut de carne.
De partea cealaltă, riscul de apariție a obezității era cu până la 43% mai mic în cazul persoanelor care mâncau foarte puțină carne.
Studiul arată, de asemenea, că chiar și persoanele din grupul cel mai aproape de vegetarianism continuau să consume 142 grame de carne pe zi, însă compensau acest fapt prin intermediul consumului unor cantități ridicate de fructe, legume, nuci și ulei de măsline.
Așadar, pentru a ține la distanță pericolul apariției obezității, oamenii de știință recomandă o dietă vegetariană „part-time”, care să nu excludă carnea, însă să reducă frecvența prezenței acestui aliment în alimentația zilnică.
Iar carnea nu reprezintă un pericol doar în ceea ce privește riscul apariției obezității, ci consumul mare de carne a fost asociat apariției unor boli cum ar fi cele cardiovasculare și chiar a cancerului.