Prima pagină » Sănătate » Veste bună pentru gravide. Acestea vor putea face gratuit, din iunie, teste pentru depistarea unei afecțiuni des întâlnite

Veste bună pentru gravide. Acestea vor putea face gratuit, din iunie, teste pentru depistarea unei afecțiuni des întâlnite

Veste bună pentru gravide. Acestea vor putea face gratuit, din iunie, teste pentru depistarea unei afecțiuni des întâlnite
Din totalul celor 3.416 de paciente care au născut într-un an la Spitalul Universitar, 734 au fost depistate cu trombofilie și peste 1.000 cu alte boli hematologice asociate sarcinii, a declarat, joi, medicul Monica Cîrstoiu

Din totalul celor 3.416 de paciente care au născut într-un an la Spitalul Universitar, 734 au fost depistate cu trombofilie și peste 1.000 cu alte boli hematologice asociate sarcinii, a declarat, joi, medicul Monica Cîrstoiu, managerul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de sănătate în sarcina cu risc crescut, nașterea prematură și boli hematologice”, care se va desfășura până la sfârșitul lunii aprilie 2016 la SUUB.

Bugetul total al proiectului este de aproximativ 1.700.000 euro, din care 85 la sută sunt asigurați din fonduri norvegiene și restul de la bugetul de stat, în cadrul Programului RO19 „Inițiative în sănătatea publică”, gestionat de Ministerul Sănătății.

Grantul primit va fi utilizat pentru achiziționarea de echipamente medicale și de laborator performante, pentru achiziționarea de reactivi și pentru reamenajarea unor spații dedicate îngrijirilor
medicale.

Astfel, pacientele de la SUUB cu sarcină de risc crescut vor beneficia de investigații medicale cu echipamente moderne și de teste de biologie moleculară gratuite pentru depistarea și confirmarea factorilor de risc genetic pentru trombofilie.

În plus, o parte din finanțare va fi utilizată pentru extinderea și modernizarea secției de neonatologie și a Unității de terapie intensivă pentru nou-născuți.

Cea de-a treia componentă a proiectului o reprezintă finanțarea introducerii de noi teste genetice foarte utile în diagnosticul și monitorizarea evoluției bolilor maligne de sânge.

Monica Cîrstoiu a explicat că, în clinica de obstetrică-ginecologie pe care o conduce, a avut gravide tratate cu citostatice pe durata sarcinii, iar copilul s-a născut în siguranță.

„Prin acest proiect, toate gravidele vor beneficia de aceste teste, condița este prezentarea la SUUB. Orice pacientă indiferent că este monitorizată în București sau în țară, orice gravidă va putea beneficia de aceste teste dacă se va prezenta la SUUB. Oferim acces persoanelor defavorizate, întrucât testele sunt foarte scumpe”, a spus șefa secției de obstetrică-ginecologie.

Ea a mai spus că se dorește, în cadrul proiectului, aducerea în spital a dispozitivului Odon, pentru prevenirea complicațiilor la nașterea dificilă.

Prezent la lansarea proiectului, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a spus că în curând vor fi încheiate lucrările de reabilitare la maternitatea SUUB.

„În scurt timp va fi finalizată și maternitatea de la Spitalul Universitar. Vorbim de Pantelimon si Universitar care sunt practic printre cele mai mari maternități din țară. Sunt foarte multe cazuri dificile pe care aceste spitale le preiau din județele limitrofe Bucureștiului și nu numai. Doar în acest mod poți să combați problemele pe care le avem la nivelul de mortalitate infantilă, unde încă România e pe unul din locurile fruntașe”, a spus Bănicioiu.

Citește și