Prima pagină » Sănătate » Veste proastă pentru băutorii de bere. Medicii recomandă apa și limonada în zilele de caniculă

Veste proastă pentru băutorii de bere. Medicii recomandă apa și limonada în zilele de caniculă

Veste proastă pentru băutorii de bere. Medicii recomandă apa și limonada în zilele de caniculă
Hidratarea este esențială în zilele caniculare, când este indicat consumul de apă, sucuri naturale și iaurturi, în timp ce băuturile cu cofeină și cele alcoolice, inclusiv berea - care răcorește pe moment, apoi moleșește -, sunt nerecomandate, avertizează managerul SABI, Alis Grasu.

„Să ne hidratăm corect, pe de o parte cu lichide – apă minerală, apă plată, sucuri naturale neîndulcite -, iar pe de altă parte o hidratarea foarte bună poate fi asigurată de iaurt și de legumele și fructele proaspete, cu conținut mare de apă. În schimb, trebuie să fie evitate băuturile cu conținut ridicat în cofeină și băuturile acoolice, inclusiv berea. Berea răcorește pe moment, dar ulterior omul se moleșește și poate cădea în stradă”, a precizat managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABI), dr. Alis Grasu.

Medicul mai recomandă ca în zilele canciulare să fie evitate plimbările prin soare în intervalul 10.00 – 17.00.

„În intervalul 10.00 – 17.00 să stăm în camere ventilate, bine aerisite. Efortul fizic ar trebui oprit în acest interval. Dacă, totuși, este musai să umblăm prin soare, atunci trebuie să ne îmbrăcăm cu haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă, haine ample, vaporoase, care să împiedice încălzirea”, a mai spus Alis Grasu.

De asemenea, capul trebuie să fie acoperit. Totodată se recomandă, înainte de a pleca de acasă, aplicarea unei creme cu factor de protecție ridicat pe față, brațe și picioare.

În perioadele caniculare, o atenție deosebită trebuie acordată vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități și copiilor, a subliniat managerul SABI.

„Trebuie să ne pese de cei de lângă noi. Dacă avem persoane cu dizabilități, dependente de noi, să le asigurăm confort termic adecvat în locuință, să le asigurăm hidratare corespunzătoare și hrană bogată în legume și fructe. Să nu așteptăm să ne ceară apă, ci să le dăm câte puțin și constant, la 10 – 15 minute. La fel cu copiii mici. Să fie hrăniți când cer și să nu diversificăm alimentația, pentru că sugarul nu poate suporta două stresuri simultan – căldura și schimbarea alimentației. Schimbările climatice se resimt în starea de sănătate”, a explicat Alis Grasu.

Meteorologii au anunțat vineri că se vor înregistra, de sâmbătă până luni, în toată țara, temperaturi de 35-36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Administrația Națională de Meteorologie a precizat că se vor înregistra temperaturi caniculare mai întâi în regiunile vestice și sud-vestice, apoi și în sudul și estul țării.

Citește și