Prima pagină » Sănătate » VIDEO | Cum putem recunoaște formele severe ale bronșitei și bronșiolitei. Medic: „Începe ca o răceală, dar situația se poate agrava”

VIDEO | Cum putem recunoaște formele severe ale bronșitei și bronșiolitei. Medic: „Începe ca o răceală, dar situația se poate agrava”

Doctor Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a vorbit, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre cum putem recunoaște formele severe ale bronșitei și bronșiolitei.

„Bronșiolita se manifestă la copiii care au până în doi ani. Cu cât un copil este mai mic, cu atât mai mare este riscul de a dezvolta bronșiolită. Aceasta este o afecțiune virală a căilor respiratorii, cel mai frecvent dată de virus respirator sincițial. El afectează și adulții, dar pentru aceștia se manifestă ca o banală răceală. În schimb, la cei mici pot exista dificultăți. Începe tot ca o răceală, dar situația se poate agrava. Copiii încep să respire cu dificultate, se poate auzii un zgomot respirator. Dacă ne uităm la toracele lor, vedem cum spațiile dintre coaste se afundă. Aspectul acesta ar trebui să ne tragă un semnal de alarmă. Pe măsură ce se agravează zona de plămâni afectată, el devine agitat, nu mai poate să se odihnească și să se hidrateze. Un copil până în doi ani, care nu își bea laptele ca de obicei, are risc mare de a se deshidrata”, a declarat specialistul.

Când vedem respirațiile dificile, cu siguranță încercăm să curățăm nasul, iar dacă vedem că nu este nicio îmbunătățire – cel mai probabil este vorba de o bronșiolită cu o formă mai serioasă și trebuie consult, a spus medicul. Acesta a precizat că se poate ajunge și la internarea copilului în spital.

Când sunt șanse mai mari de îmbolnăvire

„De reținut este că virusul nu creează anticorpi care să protejeze copilul pentru sezoanele următoare, deci nu dă imunitate. Poate să facă episoade repetate de bronșiolită. Riscul de îmbolnăvire este mai mare dacă micuțul a fost născut prematur, dacă nu a fost alăptat, dacă se fumează în casă, cei cu imunitate scăzuta au riscul mai mare de a face forme severe. Adultul poate să fie purtător de virus și să transmită copilului. Este recomandat să ne spălăm bine pe mâini și sa purtăm masca de protecție”, a mai adăugat Ilinca Tranulis.

Conform acesteia, bronșita se manifestă prin tuse, secreții multe, durere în piept. Se agravează dacă facem peste cinci-șapte zile de febră și stare proastă.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția ... vezi toate articolele

Citește și