VIDEO | Cum să avem un ten perfect, indiferent de vârstă. Recomandarea specialiștilor: „Protecția solară este recomandată în fiecare zi a anului, indiferent că stăm la mare sau la munte”

Publicat: 12/09/2022, 13:47
Actualizat: 12/09/2022, 14:10

Dr. Iulia Panțuru, medic specialist dermatolog, a vorbit, luni, la Super Neatza cu Răzvan și Dani, despre modalitatea prin care cum putem avea un ten perfect, indiferent de vârstă. Medicul a precizat că este important să avem un ritual de îngrijire al pielii și să ne ferim cât mai mult de expunerea la soare, aplicarea cremei cu factor de protecție fiind recomandată și în sezonul rece.

„Putem să încetinim procesul de îmbătrânire cutanată dacă respectăm câteva reguli. Regula numărul unu ar fi să avem un ritual de îngrijire al pielii. Asta înseamnă că viața noastră, până la urmă, este suma obiceiurilor noastre zilnice și tot ce facem în fiecare zi va spune sau va determina calitatea pielii, pe termen lung.

Ritualul de îngrijire înseamnă să fim atenți, în special, la etapa de curățare, ca să îndepărtăm tot ce am aplicat pe față – poluare, praf și ceea ce pielea produce, exces de sebum și etapa de hidratare – astea aș zice că sunt cele mai importante. O a doua verigă de aur este să ne ferim de soare. Statul excesiv la soare nu înseamnă să ne închidem într-un subsol, ci să nu ne expunem exagerat, pentru că soarele este responsabil de peste 90% din semnele de îmbătrânire cutanată.

Și cred că un al treilea pont – calitatea relațiilor noastre și calitatea noastră cu noi, a relației cu noi, este cea care determină foarte mult sănătatea corpului și aspectul pielii și a părului. Totul este holistic în viața asta, organele nu funcționează separat unele de altele. Și psihicul, și fizicul, funcționează și ele împreună și în armonie”, a afirmat dr. Iulia Panțuru.

Dr. Iulia Panțuru a precizat că somnul de noapte este foarte important pentru tenul nostru, un factor benefic pentru menținerea unui ten radiant fiind inclusiv activitatea fizică.

„Somnul de prânz nu are aceeași calitate. Este bine, dacă avem timp, să facem un așa-zis power-nap, care înseamnă între 5 minute și maxim 20 de minute de somn, la prânz. Ne ajută, într-adevăr, la refrișare, însă nu putem recupera ziua orele nedormite noaptea. În al doilea rând, noi tindem, în lumea asta, modernă să avem cam aceleași activități și vara și iarna – ori vara ar trebui să fim mult mai activi, să ne trezim mai devreme, iar iarna ar trebui să stăm într-o zonă de recuperare, să dormim mai mult.

Starea psihică, din nou, determină calitatea somnului. Nu sunt atât de importante numărul de ore, cât calitatea somnului. Categoric, este nevoie să facem mișcare. Corpul este conceput în așa fel încât noi să ne mișcăm. Dacă, pe vremuri, când aveam un stres și intram în această zonă de ‘fugi sau luptă’, era chiar nevoie să fugim și să luptăm, acum nu mai este cazul.

Dacă șeful ne enervează, nu putem să fugim sau să ne luăm la luptă cu el, ci trebuie să drenăm cumva această adrenalină și cortizol, care se formează, și efortul fizic este un mecanism prin care noi scoatem acest stres din corp. Dacă noi ne relaxăm mai mult, dacă drenăm acest acești hormon de stres, categoric și pielea noastră și părul nostru vor arăta mult mai bine”, a precizat dr. Iulia Panțuru.

Medicul dermatolog a menționat metodele prin care ne putem proteja zona din jurului ochilor, precizând că protecția solară este recomandată în fiecare zi a anului, indiferent dacă ne aflăm la mare sau la munte.

„Putem, de exemplu, să purtăm ochelari de soare vara – asta ne-ar ajuta foarte mult să nu facem riduri atât de profunde în jurul ochilor. Putem să ne hidratăm pielea, important este să o hidratăm în fiecare zi, chiar de nu folosim produse foarte sofisticate sau ultra-profesionale. Decât să nu folosim nimic, mai bine folosim o cremă simplă, hidratantă, dar special destinată zonei ochilor. Protecția solară este recomandată în fiecare zi a anului, indiferent că stăm la mare sau la munte.

Bineînțeles că atenția este mai mare dacă soarele este foarte puternic sau dacă suntem în zone unde radiația solară este mai mare, deci folosirea produselor de foto-protecție este esențială. În al doilea rând, putem alege intervalele orare în care să stăm la soare și dacă stăm într-o zonă foarte rece, să apelăm la protecția vestimentară, adică fular, căciulă, mănuși etc., ca să protejăm cât mai mult timp ele”, a explicat dr. Iulia Panțuru.

Dr. Iulia Panțuru a explicat că alimentația echilibrată și hidratarea corepunzătoare sunt alți doi factori care joacă un rol esențial în menținerea unei pieli tinere.

„Sursa noastră de alimentație este, până la urmă, sursa nutrienților noștri. Din punctul meu de vedere, cel mai important este să avem o alimentație echilibrată, adică să mâncăm de toate, cât mai echilibrat. Dieta de rotație este preferata mea, adică să mâncăm un aliment la 4 zile, nu foarte des, indiferent cât de sănătos ar fi considerat alimentul respectiv.

Dacă ne hidratăm corespunzător, este suficient ca noi să ne luăm toți nutrienții necesari. Observ la pacienții mei că foarte des vin și îmi spun că înghit tot felul de suplimente cu lunile – au 4-5 pastiluțe pe zi de suplimente. Dacă noi avem o alimentație echilibrată, dormim suficient, avem relații bune, suntem bine, noi cu noi, nu ar trebui să avem nevoie de suplimente încontinuu”, a menționat dr. Iulia Panțuru.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Fructul pe care Raul a pariat 15.000 de euro, toate economiile sale. Vinde acum un kilogram...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Expert: Este puţin probabil ca Putin să vină la masa negocierilor, indiferent de cine câştigă...
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
A fost modificată legea pensiilor. Ce români vor avea venituri mai mari
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang