VIDEO | Cum tratăm alergiile și intoleranțele alimentare. Sfatul specialiștilor: „Ar fi bine să facem teste multiple, pentru mai mulți alergeni, ca să știm de ce trebuie să ne protejăm”

Publicat: 12/09/2022, 12:25
Actualizat: 12/09/2022, 14:10

Dr. Anca Hâncu, doctor în nutriție și medicină generală, a vorbit, luni, la Super Neatza cu Răzvan și Dani, despre alergii și intoleranțe alimentare și modalitatea prin care le putem depista și trata. Pentru a ști de ce anume trebuie să ne protejăm, medicul recomandă efectuarea unor teste multiple, pentru mai multe tipuri de alergeni.

„Mediul în care trăim acum, abundența de aditive substanțe ne face fim mult mai alergici. Alergia este, de fapt, o reacție exagerată a sistemului imun, care nu recunoaște anumite substanțe și le consideră dăunătoare. Sunt mediate prin imunoglobuline E sau nu sunt mediate prin aceste imoglobuline și dau mai multe simptome.

Simptomele sunt de la nivelul cavității bucale, unde pot apară tumefieri ale limbii, ale buzelor, mâncărimi, apare simptomatologie gastrointestinală, cu greață, vărsături, crampe abdominale, apare simptomatologie cutanată, urticaria, dermatita atopică de tip alergic. Apar, de asemenea, și palpitații, deci simptomatologie cardiovasculară.

Apar și diverse alte tulburări, care pot ducă până la șoc anafilactic. Șocul anafilactic este o reacție care amenință viața. Există cazuri letale ca urmare a unei alergii nediagnosticate, nerecunoscute și pentru care nu se face un tratament la momentul potrivit”, a afirmat dr. Anca Hâncu.

Dr. Anca Hâncu a explicat care este modalitatea prin care putem identifica alergiile, dar și care sunt cele mai frecvente alergii.

Există teste pentru aceste alergii. Este bine facem, mai ales dacă am avut manifestări, reacții la un anumit alegen. Ar fi bine să facem teste multiple, pentru mai mulți alergeni, ca să știm de ce trebuie să ne protejăm.

Persoanele alergice este bine să poarte cu dânsele tot timpul un fel de pen cu epinefrină, care se poate administra în situații mai grave de șoc anafilactic. Alergii frecvente sunt alergiile la acarieni, alergii la praf, la polen. Există și alergii încrucișate – alergia la polen, cu anumite legume și fructe, cu kiwi și cu pepene sau alergia la acarieni cu crustacee, de exemplu.

Cine are alergie la acarieni, are alergie și la crustacee. Mai este de menționat că apare și simptomatologie respiratorie – rinită, strănut, mergând până la simptomatologie de tip astm bronșic cu wheezing, pentru persoanele cu alergie”, a precizat dr. Anca Hâncu.

Medicul nutriționist a precizat și care sunt diferențele dintre alergiile și intoleranțele alimentare.

„Mai puțin grave sunt reacțiile de tip inflamator, care merg cu o simptomatologie nespecifică, în timp ce alergiile, de obicei, se manifestă în jumătate de oră, până la două ore. Intoleranțele se manifestă nespecific, chiar și în 2-3 zile și, atunci, este mai ușor de identificat alimentul și reacția care apare. Avem la dispoziție niște teste de intoleranțe și atunci putem ne dăm seama, pentru este o simptomatologie difuză – crampe, balonări, se suprapune cumva și peste sindromul de intestin iritabil și lumea este debusolată.

La foarte multe persoane, aceste aceste simptome apar pentru că au un comportament alimentar dezorganizat. Dacă mănâncă toată ziua aiurea, fără un orar clar are al meselor, apare tot același tip de simptomatologie”, a menționat dr. Anca Hâncu.

Dr. Anca Hâncu a precizat că una dintre cele mai frecvente intoleranțe este cea la lactoză, acolo unde există un deficit de lactază – o enzimă care desparte lactoza în galactoză și glucoză.

La intoleranțe, de obicei, se exclude temporar 2-3 luni alimentul respectiv, după care va fi reintrodus în cantități moderate. După excludere, am avut și cazuri cu intoleranță la gluten. După câțiva ani, și-a refăcut testul și am observat că nu mai avea acea intoleranță. Intoleranțele pot să apară și dacă mănânci excesiv un anumit aliment și nu ai un regim alimentar diversificat, pentru că de aceea tot susținem să se mănânce și iaurt, și lapte, și fructe, și carne, să mâncăm din toate, în cantitățile potrivite, pentru a nu apărea acest tip de intoleranță.

Mai există și niște mecanisme foarte interesante – vorbim de intestinul permeabil, care apare ca o legătură între un microbiom alterat, deci un dezechilibru între bacteriile din intestinul nostru și, atunci, mucoasa intestinală devenind permeabilă, anumite alimente traversează bariera și devin potențiali generatori ai acestor fenomene inflamatorii”, a explicat dr. Anca Hâncu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor