Prima pagină » Sănătate » VIDEO | Alexandru Rafila: Nu vă trataţi cu antibiotice împotriva COVID-19. Nu vă trataţi cu antivirale. Sunt fi toxice, dacă nu sunt recomandate de medic

VIDEO | Alexandru Rafila: Nu vă trataţi cu antibiotice împotriva COVID-19. Nu vă trataţi cu antivirale. Sunt fi toxice, dacă nu sunt recomandate de medic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a tras un semnal de alarmă, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, și a arătat că oamenii nu ar trebui să ia antibiotice în cazul în care se infectează cu coronavirus. 

De asemenea, Alexandru Rafila a precizat că și antiviralele sunt contraindicate dacă nu sunt prescrise de medic, pentru că pot fi toxice pentru organism.

„Discutaţi imediat cu medicul de familie pentru testare şi îndrumare. Nu vă trataţi cu antibiotice împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19. Nu vă trataţi cu antivirale, care pot fi toxice, dacă nu vă sunt recomandate de medic. Dotaţi-vă cu termometru şi pulsoximetru pentru a vă monitoriza starea de sănătate, dacă sunteţi pozitiv COVID-19”, a spus, miercuri, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a transmis recomandări și pentru angajatori, încurajând, acolo unde posibil, telemunca.

„În ce îi privește pe angajatori: triajul zilnic al angajaţilor. Monitorizaţi permanent starea de sănătate a angajaţilor. E mai ieftin să previi decât să ai colegi bolnavi. Organizaţi programul de lucru decalat, pentru a evita aglomerarea spaţiilor comune. Încurajarea muncii la domiciliu (telemuncă). Puneţi la dispoziţia angajaţilor măşti, dezinfectante şi asiguraţi curăţenia şi aerisirea periodică a spaţiilor de lucru. Încurajarea vaccinării angajaţilor. Revizuiţi Planul de continuare a activităţii (BussinesContinuityPlan) pentru limitarea efectelor absenteismului masiv”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila: „Trebuie să găsim o soluție să revitalizăm această campanie de vaccinare”

Ministrul Sănătății a mai spus, în aceeași conferință de presă, că România a avut, în valul 4, cea mai mare mortalitate în Uniunea Europeană. Aproximativ 3% din pacienții infectați în România au murit, spune el.

„Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple și facem tot ce este posibil, dar nu putem să facem mai mult decât atât. În acest moment nu avem la îndemână decât măsurile de sănătate publică care se referă la distanțare, folosirea măștii, pe care le recomandăm. Insistăm foarte, foarte mult în ceea ce privește vaccinarea.

Trebuie să găsim o soluție să revitalizăm această campanie de vaccinare, inclusiv prin implicarea profesioniștilor din sănătate în furnizarea de informații credibile și accesibile. Am adaptat actul normativ care permite extinderea rapidă a testării la nivelul cabinetelor de medicină de familie și sperăm să avem succes să putem depista cât mai repede persoanele bolnave”, a transmis sursa citată, ministrul spunând că este dezamăgit că nu a fost adoptat certificatul COVID-19.

„Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică care să poată duce la adoptarea unui astfel de document, astfel încât să evităm trei lucruri majore: un lockdown care a afectat deja foarte serios viața economică, închiderea școlilor și numărul mare de decese”, a subliniat el.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele