VIDEO| România, campioană la nașterile cu mame minore. Natalitatea scade drastic, iar numărul bebelușilor care mor s-a dublat
This browser does not support the video element.
Natalitatea în România este în continuă scădere, iar mortalitatea infantilă este dublă față de media UE, țara noastră fiind pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește nașterile în rândul fetelor de până în 15 ani, spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii România.
Anual, România înregistrează 800 de nașteri în rândul tinerelor sub 15 ani și suntem pe locul 2 în Europa după Bulgaria la numărul mamelor care nasc sub 19 ani.
Mortalitate infantilă în România, pe primele locuri ÎN UE
Mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, menținând țara noastră pe primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile ridicată (5,8%).
Aproape 10% din nașterile din România provin de la mame adolescente, ceea ce duce la o rată mare a nașterilor premature și la o creștere a factorilor de risc în primii ani de viață.
România, în topul mamelor minore din Europa
Aproape 10% din nașterile din România provind din rândul adolescentelor, astfel vorbim de aproape 19.000 de nașteri pe an. Jumătate dintre gravidele minore din mediile rurale defavorizate nu au fost la niciun control ginecologic și nu au făcut nicio ecografie recomandată în timpul sarcinii. Aceste sarcini nedispensarizate cresc riscul unor nașteri premature și cu probleme”, spune Gabriela Alexandrescu, luni, într-o conferință de presă la Spitalul Universitar București.
Organizația Salvații Copiii va continua dotarea maternităților secțiilor de nou-născuți si pediatrie și va dezvolta retelele de suport la nivelul comunitatii rurale.
„Vorbim de facilitarea accesului la servicii socio-medicale pentru mame tinere, gravide, copii cu vârste de 0-5 ani, vom avea intervenții în sănătatea pentru creșterea accesului la servicii medicale, educaționale și sociale pentru adolescentele care rămân însărcinate în zonele rurale defavorizate în Romania și ne vom extinde și în Republica Moldova”, a mai spus Gabriela Alexandrescu, președintele Salvați Copiii România.
Organizația Salvați Copiii a dotat secția de Terapie Intensivă neonatală a SUUB cu un dispozitiv UNIQUE+CFM-un sistem de hipotermie controlată pentru nou-născut, monitorizare continuă EEG și modernizarea rețelei de oxigen, în valoare totală de 64.500 de euro.
Maternitatea SUUB are 10 locuri de terapie intensivă și alte 10 locuri de prematuri, pentru îngrijirarea nou-născuților cu vârste de gestație foarte mici sau cu afecțiuni grave, ce necesită suport cardiorespirator, mulți dintre aceștia fiind transferați de la alte maternități din țară.