Prima pagină » Sănătate » VIDEO | Totul despre alergiile alimentare la copii. Doctor: „Pot duce la șoc anafilactic. Trebuie să depunem tot efortul de a preveni dezvoltarea lor”

VIDEO | Totul despre alergiile alimentare la copii. Doctor: „Pot duce la șoc anafilactic. Trebuie să depunem tot efortul de a preveni dezvoltarea lor”

Doctorul Sandra Olariu a vorbit, luni, la Neațza cu Răzvan și Dani, despre cum se manifestă alergiile alimentare și ce pot face părinții ca să își ajute copiii care ajung în situația asta.

„Din păcate, suntem mai alergici decât eram în trecut.Schimbările de mediu, cele alimentare, dar și tot procesul industrial al procesării mâncării face să crească riscul și incidența alergiilor alimentare”, spune Sandra Olariu.

Doctorul a precizat că alergiile alimentare sunt mai frecvente la copiii mici și este necesar să încercăm să evităm apariția acestora. „Diversificarea precoce (introducerea alergenilor în primul an e viață) are rol protector. Trebuie să luăm în calcul că nu vom putea să îi ferim toată viața și trebuie să depunem tot efortul de a preveni dezvoltarea alergiilor alimentare.”

Odată ce copilul este alergic, sunt măsuri importante de luat, iar riscurile sunt foarte mari, a mai adăugat  doctorul.

Cum ne dăm seama că micuțul este alergic la ceva

„Alergiile alimentare de tip imediat, care pot evolua către șoc anafilactic și de care ne îngrijorăm, se manifestă cel mai frecvent la nivelul pielii, unde apar pete roșii, umflături, dar pot evolua și către edem la nivelul buzei, limbii, gâtului, senzație de sufocare, respirație șuierată. La nivel circulator putem observa paloare, leșin, senzație de leșin, puls rapid, confuzie. La nivel digestiv, putem vedea simptome de dureri de burtică, vărsături, diaree sau greață”, a declarat Sandra Olariu.

Doctorul spune că există și alergie de contact. Astfel, bubițele vor fi vizibile mai ales în zona în care copilul a venit în contact cu mâncarea. Ca să ne dăm seama de ele, putem să ne uităm la față și la buze.

„La copiii sub trei ani, alergenii cei mai frecvent implicați în reacțiile alergice sunt laptele și oul, iar la copiii mari și adulți – nucile, arahidele, alunele, soia, grâul și peștele.”

Întrebată ce facem când apar bubițele la copii mici, Sandra Olariu a precizat că „dacă suntem la primul contact cu bubițele și nu avem un plan scris/nu am fost la alergolog, putem să îi dăm un antialergic simplu și să solicităm serviciile medicale de urgență, pentru că alergiile sunt reacții imprevizibile și nu putem să știm cum vor evolua.”

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția ... vezi toate articolele

Citește și