Vindecări aparente de SIDA, prin integrarea virusului neutralizat în ADN

Publicat: 04 11. 2014, 13:39

Cei doi pacienți au fost infectați cu HIV fără să fie însă niciodată bolnavi de SIDA și nu au prezentat niciodată concentrații virale detectabile în sânge, notează autorii acestui studiu, ale cărui rezultate au fost detaliate în publicația specializată Clinical Microbiology and Infection. Niciunul dintre cei doi pacienți nu a urmat un tratament contra SIDA.

„Această cercetare reprezintă o nouă pistă către vindecare”, a declarat Didier Raoult, profesor la Facultatea de medicină din Marsilia, specialist în microbiologie la Fondation Méditerranée Infection de Marseille (URMITE/CNRS/INSERM/IRD), coautor al studiului, alături de o altă echipă de medici, coordonată de profesorul Yves Lévy, cercetător la INSERM Créteil.

Analiza, realizată cu ajutorul tehnologiilor moderne, a permis reconstituirea virusului descoperit în genomul celor doi pacienți. Cercetătorii au putut astfel să demonstreze că virusul era inactivat de un sistem care întrerupe informația livrată de genele virusului. Acest sistem, denumit „codon-stop”, determină stoparea procesului de sinteză a proteinelor, coordonat de o genă. Virusul devine astfel incapabil să se multiplice, dar rămâne prezent în ADN-ul pacienților.

Aceste întreruperi ar fi datorate unei enzime cunoscute, Apobec, care face parte din arsenalul organismului uman folosit în lupta contra virusului, dar care este de obicei dezactivată de o proteină a virusului (proteina „vif”).

Studiul oferă noi perspective de vindecare prin utilizarea sau stimularea acestei enzime și de detectare, pentru pacienții nou infectați, a acelora care au șanse de vindecare spontană, afirmă autorii cercetării.

Profesorul Raoult consideră, de asemenea, că studiul său ar putea duce la o revizuire a definiției conceptului de „vindecare”, care, în prezent, se bazează doar pe ideea eliminării din organism a virusului.

Infectarea cu HIV data de peste 30 de ani pentru un pacient în vârstă de 57 de ani, diagnosticat în 1985, care pare totuși să fie imunizat contra virusului. Seropozitivitatea celui de-al doilea pacient, un bărbat din Chile în vârstă de 23 de ani, a fost stabilită în 2011, însă acesta era deja infectat probabil de cel puțin trei ani.

Niciunul dintre pacienți nu prezenta în organism factori de rezistență la HIV cunoscuți.