Prima pagină » Sănătate » Virusul care a înspăimântat o lume întreagă, posibil tratament pentru cancerul cerebral

Virusul care a înspăimântat o lume întreagă, posibil tratament pentru cancerul cerebral

Virusul care a înspăimântat o lume întreagă, posibil tratament pentru cancerul cerebral
Unul dintre cele mai temute virusuri ale secolului, care afectează dezvoltarea creierului bebelușilor, ar putea fi cheia către un nou tratament surprinzător pentru cancer, potrivit oamenilor de știință americani.

Este vorba despre virusul Zika, cel care a făcut ravagii în America de Sud și jumătatea sudică a Americii de Nord în perioada aprilie 2015 – noiembrie 2016. 

Până acum, Zika a fost privit doar ca o amenințare la nivel global și în niciun caz ca un remediu pentru alte afecțiuni. Totuși, cele mai noi cercetări arată că virusul poate infecta anumiți oameni și ucide, în cazul lor, celulele canceroase greu de tratat de la nivelul creierului adulților. 

Injecțiile cu ZIka au distrus celulele extrem de agresive din creierul șoarecilor de laborator adulți, lăsând celelalte celule neatinse. 

Cu toate că testele pe oameni sunt departe, experții cred că virusul Zika ar putea fi injectat în creier în același timp cu operația de îndepărtare a celulelor canceroase, potrivit BBC. 

Există foarte multe tipuri de cancer la creier. Glioblastomul este cel mai comun în rândul aduților și cel mai greu de tratat. Celulele canceroase în acest caz se dezvoltă și se răspândesc într-un ritm alert, fiind foarte dificil de identificat locul în care începe tumoarea și locul în care se termină și departajarea acesteia de țesutul sănătos. De aceea, radioterapia, chimioterapia și intervențiile chirurgicale s-ar putea să nu fie de ajuns pentru a elimina acest tip de cancer. 

Totuși, cele mai recente cercetări făcute în special pe șoarecii de laborator, dar și pe mostre de țesus cerebral uman, arată că terapia cu Zika poate distruge celulele care sunt rezistente la tratamentele existente pe piață. 

Celulele cerebrale adulte sunt foarte diferite de cele ale bebelușilor, ceea ce explică efectele diferite pe care virusul le are în cele două cazuri, spun cercetătorii. 

Citește și