Virusul letal care a provocat panică în Germania. Pasagerii unui tren au fost evacuați din cauza a doi tineri cu simptome specifice

Publicat: 03 10. 2024, 22:36
Actualizat: 03 10. 2024, 23:52

This browser does not support the video element.

Rwanda a devenit cel mai mare focar al virusului mortal Marburg, cu 36 de cazuri raportate până acum și 11 decese.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat săptămâna aceasta că riscul de a izbucni o epidemie  este foarte ridicat în Rwanda.

Ce este virusul Marburg?

Marburg este un virus din aceeași familie cu Ebola. Provoacă febră hemoragică și are o rată medie a mortalității de 50%, potrivit OMS, deși ratele au fost de până la 88% în focarele anterioare. Îngrijirea clinică precoce și rehidratarea pot îmbunătăți supraviețuirea, recomandă agenția de sănătate a ONU.

Simptomele includ de obicei o febră mare bruscă și dureri de cap extreme, precum și vărsături și diaree, urmate de sângerare necontrolată. A fost identificat pentru prima dată în Marburg (Germania)- de unde și numele – și Belgrad, Serbia în 1967, după ce lucrările de laborator cu maimuțe verzi africane din Uganda au dus la infecții umane.

De atunci, au existat focare și cazuri sporadice în Angola, Republica Democrată Congo, Kenya, Africa de Sud și Uganda, spune OMS.

Cum se răspândește?

Marburg se răspândește la oameni prin expunerea prelungită la mine sau peșteri în care trăiesc liliecii de fructe Rousettus.

De asemenea, se poate răspândi între oameni, prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate sau cu suprafețele sau materialele contaminate cu acele fluide, cum ar fi sângele sau sperma.

Există un vaccin?

Nu există vaccinuri sau tratamente aprobate pentru Marburg, dar există o serie de candidați promițători care ar putea începe studiile în curând, a declarat ministrul sănătății din Rwanda.

Acestea includ candidați la vaccinuri dezvoltați de organizații non-profit, inclusiv Sabin Vaccine Institute, care a declarat că lucrează cu oficialii din Rwanda la  combaterea focarului, precum și Inițiativa Internațională de Vaccin SIDA (IAVI).

Echipa care a dezvoltat vaccinul AstraZeneca COVID-19 de la Universitatea Oxford încearcă să dezvolte un vaccin pentru combaterea acestui virus, folosind o tehnologie similară, potrivit Reuters.

Sursa Foto: Shutterstock