Prima pagină » Sănătate » Virusul Marburg a ucis nouă persoane într-o lună în Guineea Ecuatorială. OMS, reuniune de URGENȚĂ

Virusul Marburg a ucis nouă persoane într-o lună în Guineea Ecuatorială. OMS, reuniune de URGENȚĂ

Virusul Marburg a ucis nouă persoane într-o lună în Guineea Ecuatorială. OMS, reuniune de URGENȚĂ

Reuniune de urgență a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii după ce nouă persoane au murit în decurs de o lună în Guineea Ecuatorială în urma infectării cu virusul Marburg.

Virusul Marburg este o febră hemoragică aproape la fel de mortală ca Ebola.

OMS convoacă „Marvac”

OMS a convocat marţi o reuniune de urgenţă a aşa-numitului consorţiu Marvac, care promovează colaborarea internaţională pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva virusului Marburg. Consorţiul este coordonat de OMS şi include reprezentanţi ai industriei farmaceutice, ai organizaţiilor non-profit, autorităţi şi mediul academic.

Membrii consorţiului au realizat un bilanţ al situaţiei epidemiologice din Guineea Ecuatorială, precum şi al tratamentelor şi al vaccinurilor candidate disponibile, scrie Le Monde.

Nu există vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru a trata acest virus. Cu toate acestea, îngrijirea de susţinere (rehidratare orală sau intravenoasă) şi tratamentul simptomelor specifice cresc şansele de supravieţuire. O serie de tratamente potenţiale, inclusiv produse sanguine, terapii imune şi medicamente, precum şi vaccinuri candidate sunt în curs de evaluare.

„Epidemie de febră hemoragică Marburg”

La 13 februarie, Guineea Ecuatorială a anunţat decesul în estul ţării a nouă persoane, în perioada 7 ianuarie – 7 februarie, din cauza virusului Marburg. Aceasta este, potrivit OMS, „prima epidemie de febră hemoragică Marburg” în această mică ţară din Africa, situată în centrul-vestul continentului.

Guineea Ecuatorială a declarat o „alertă sanitară” în provincia Kie-Ntem şi în districtul vecin Mongomo, iar autorităţile au pus în aplicare, în strânsă colaborare cu OMS, un plan de izolare pentru a face faţă epidemiei din această zonă acoperită cu pădure ecuatorială.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele