Prima pagină » Sănătate » VIRUSUL West Nile, în România. Câte cazuri confirmate a anunțat Institutul Naţional de Sănătate Publică

VIRUSUL West Nile, în România. Câte cazuri confirmate a anunțat Institutul Naţional de Sănătate Publică

VIRUSUL West Nile, în România. Câte cazuri confirmate a anunțat Institutul Naţional de Sănătate Publică

Prezența virusului West Nile în România este confirmată, iar autoritățile anunță că monitorizează îndeaproape situația.

Marți, 22 august, Institutul Naţional de Sănătate Publică a prezentat ultimele date.

INSP: șapte cazuri în două luni

Astfel, șapte cazuri au fost confirmate cu infecţie cu virusul West Nile de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) până în data de 17 august.

Totodată, un caz este probabil.

Potrivit INSP, au fost înregistrate trei decese în urma infecţiei cu virusul West Nile, în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Dolj.

Cazurile de infecţie cu virusul West Nile au avut următoarea distribuţie: câte două în Bucureşti şi judeţele Dolj şi Ilfov şi câte unul în judeţele Satu Mare şi Galaţi.

Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere – Bucureşti şi judeţul Tulcea.

Specialiştii INSP recomandă populaţiei următoarele:

  • să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  • să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;
  • să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);
  • să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;
  • să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

Atenție la țânțari!

Infecţia cu virusul West – Nile  este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie, care în majoritatea cazurilor este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar; copiii sub 15 ani nu sunt afectaţi.

Specialișitii Insitutului Cantacuzino au explicat că, în general, infecţia cu acest virus provoacă boli de gravitate medie, dar la unele persoane (vârstnici, pacienți cu imunitate deficitară) cauzează boli grave de tipul meningitelor sau meningo-encefalitelor, a căror mortalitate poate atinge sau depăşi 10% dintre cazuri. ”Incidenţa cazurilor pe grupe de vârstă ilustrează faptul că grupa de vârstă cea mai afectată este de peste 65 de ani”, au precizat pentru Gândul reprezentanții Institutului Cantacuzino.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și