Și dacă v-aș spune că o astfel de vitamină chiar există?
Dacă nu mă credeți pe mine, atunci în spusele oamenilor de știință trebuie să aveți încredere.
Aceștia își pun mari speranțe în vitamina D – o vitamină care ia naștere din reacția pielii expusă la lumina solară, unele alimente sau suplimente.
Să aflăm care sunt beneficiile esențiale asupra sănătății dacă avem un aport normal de vitamina D:
Vitamina D ajută la o mai bună absorbție a calciului din alimente. În cazul vârstnicilor, o doză zilnică de vitamina D ajută la prevenirea fracturilor și împiedică fragilizarea oaselor, iar la copii ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos și la prevenirea rahitismului, afecțiune ce se manifestă prin arcuirea picioarelor, genunchi mari și oase fragile, predispuse la fracturi.
Deși scleroza este o boală autoimună, nu există o legătură clară care să stabilească dacă vitamina D poate ajuta la prevenirea acestei afecțiuni.
Unii specialiști cred că există o strânsă legătură între acestea, însă nu se cunoaște cu exactitate care pe care o cauzează. Pe de o parte, există posibilitatea ca suplimentarea dietei cu vitamina D să țină la distanță diabetul tip 2, iar pe de altă parte excesul de grăsime corporală, simptom caracteristic pacienților cu diabet, poate determina scăderea nivelului de vitamina D în organism.
E demonstrat științific că la persoanele obeze nivelul de vitamina D este unul extrem de scăzut. Grăsimea ține pe loc vitamina, căreia nu îii dă voie să ajungă în orgasnim și să-și facă treaba.
Nu este totuși evident dacă obezitatea este un factor pentru lipsa de vitamina D sau invers. Însă un studiu restrâns arată că persoanele care urmează o dietă restrictivă caloric și iau în paralel vitamina D pot slăbi mai ușor și mai rapid.