Prima pagină » Sănătate » Vopsirea ouălor de Paște. Ce alternative NATURALE există la vopselele artificiale cu aditivi alimentari

Vopsirea ouălor de Paște. Ce alternative NATURALE există la vopselele artificiale cu aditivi alimentari

Vopsirea ouălor de Paște. Ce alternative NATURALE există la vopselele artificiale cu aditivi alimentari
Ouă de Paște. Shutterstock

Vopsirea ouălor de Paște, un ritual cu adânci rădăcini creștine, poate să provoace cancer pe termen lung. 

InfoCons  avertizează asupra aditivilor din vopsele. Studiul  relevă că aproape toate vopselele conțin aditivi, cu un număr variind de la 0 la 11 E-uri.

Ce substanțe cancerigene se pot găsi în vopselele artificiale?

Cele mai frecvente substanțe sunt acidul lactic (E270), azorubina (E122) și benzoatul de sodiu (E211). Vopselele, disponibile în forme diverse, au o capacitate de colorare între 10 și 120 de ouă.

Diferențe minore de gramaj pot duce la variații mari în numărul de ouă vopsite. Aplicația InfoCons oferă acces rapid la informații detaliate despre produse, inclusiv aditivi și valori nutriționale.Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în vopseaua de ouă:

  • 98,36% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari)

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 11:

  • 11,48% din produse au în compoziție 11 E-uri (aditivi alimentari);
  • 9,84% din produse au în compoziție 10 E-uri (aditivi alimentari);
  • 16,39% din produse au în compoziție 9 E-uri (aditivi alimentari);
  • 11,48% din produse au în compoziție 8 E-uri (aditivi alimentari);
  • 1,64% din produse au în compoziție 7 E-uri (aditivi alimentari);
  • 14,75% din produse au în compoziție 6 E-uri (aditivi alimentari);
  • 1,64% din produse au în compoziție 5 E-uri (aditivi alimentari);
  • 13,11% din produse au în compoziție 4 E-uri (aditivi alimentari);
  • 3,28% din produse au în compoziție 3 E-uri (aditivi alimentari);
  • 9,84% din produse au în compoziție 2 E-uri (aditivi alimentari);
  • 4,92% din produse au în compoziție 1 E (aditiv alimentar);
  • 1,64% din produse nu au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent, situația se prezintă astfel:

  • 65,57% dintre produsele studiate au avut în componență acid lactic (E270);
  • 63,93% dintre produsele studiate au avut în componență azorubina (E122);
  • 54,10% dintre produsele studiate au avut în componență benzoat de sodiu (E211);

Din punctul de vedere al gramajului și al capacității de vopsire:

  • Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf sau gel, iar cantitățile au fost cuprinse între 5g și 25g.

Ouăle vopsite natural, cea mai bună variantă

Ouă de Paște. Shutterstock

Ouă de Paște. Shutterstock

Pentru a preveni orice risc, gospodinele au la dispoziție mai multe opțiuni pentru a colora ouăle pe cale naturală, fără vopsele artificiale din comerț.

În vechime, femeile de la țară fierbeau frunze pentru a obține vopsele.

Potrivit dr. Oana Cuzino,  următoarele nuanțe se pot obține din condimente, legume, fructe și oțet:

  • galben se poate obține cu turmeric și o lingură cu oțet;
  • roz din sfeclă roșie;
  • mov din zeamă de afine;
  • cărămiziu din coji de ceapă roșie;
  • albastru din varză roșie fiartă cu o lingură de oțet;
  • maro din cafea;
  • roz deschis din suc de merișoare;
  • roșu-cărămiziu din boia de ardei fiert în apă;
  • albastru-gri din suc de struguri roșii cu oțet;
  • verde din frunze de spanac;
  • violet din vin roșu;
  • galben deschis din coaja de portocală cu oțet. 

 

Citește și: Ce înseamnă CODUL de pe ouă? Tu știi să citești eticheta inscripționată?

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și