Prima pagină » Sănătate » Webinar Gândul și Asociația Medici pentru România. Florin Puflea, medic specialist în anestezie și Terapie Intensivă: Este foarte important să spunem populației că informațiile legate de vaccin trebuie luate din surse sigure- VIDEO

Webinar Gândul și Asociația Medici pentru România. Florin Puflea, medic specialist în anestezie și Terapie Intensivă: Este foarte important să spunem populației că informațiile legate de vaccin trebuie luate din surse sigure- VIDEO

Webinar Gândul și Asociația Medici pentru România. Florin Puflea, medic specialist în anestezie și Terapie Intensivă: Este foarte important să spunem populației că informațiile legate de vaccin trebuie luate din surse sigure- VIDEO

Medicul specialist în anestezie și Terapie Intensivă Florin Puflea, care lucrează la un spital din Italia, a explicat în cadrul webinarului interactiv cu Beatrice Osanu (redactor-șef csid.ro) și Alex Costache (președinte Asociația Medici pentru România), care a avut loc vineri, 29 ianuarie, modul în care autoritățile italiene gestionează campania de vaccinare anti-COVID-19. 

Medicul Florin Puflea a explicat reacția statului italian la aprovizionarea de către Pfizer și BioNTech cu vaccinul anti-COVID-19, în contextul în care în ultima perioadă companiile nu au respectat calendarul stabilit anterior cu Uniunea Europeană.

„Au fost probleme cu aprovizionare cu vaccinul de pa Pfizer. Statul italian, prin avocații care îl reprezintă, au făcut un demers public, care trebuia făcut pentru a apăra intersele populației. Au primit informații pozitive de la firma Pfizer și se încearcă remedirerea problemelor. Sunt discuții destul de avansate și cu cei de la AstraZeneca. Au fost luate în considerare chiar și vaccinul chinezesc și cel rusesc, potrivit presei italiene. Deocamdată nu sunt confirmate aceste știri, dar sunt probabil discuții în acest sens pentru a asigura necesarul de  vaccin pentru poplație, având în vedere că Italia are o populație de aproximativ  63 de milioane de persoane”, a declarat specialistul.

Cum decurge campania de vaccinare în Italia?

„Sunt date oficiale. Au fost administrate 1.713.000 doze de vaccin într-un număr de populație de 392.504 persoane. Aici, în Italia, vaccinarea este gestionată prin Planul Național de Vaccinare de către Ministerul sănătății. Au fost instituite centre de vaccinare în toate marile orașe, dar și în spitalele periferice, în centrele medicale din teritoriu. Se face un efort susținut, imens, pentru a pune la dispoziția populației acest vaccin. Au fost și aici probleme, de organizare, de logistică, ușor-ușor sunt rezolvate. Populația este destul de receptivă. Și aici sunt aceste știri false care circulă și care ridică un semn de întrebare persoanelor care nu au o pregătire medicală și care nu vor să asculte sfatul medicilor și al personalului medical. În acest sens au fost luate măsuri destul de importante și Ministerul Sănătății, pe site, a dedicat un material destul de important pentru combaterea acestor fake newsuri, cu un limbaj simplu, accesibil, și cu explicații foarte detaliate despre vaccin, efecte și complicații. Este foarte important să spunem populației că informațiile legate de vaccin, de efectele adverse, trebuiesc luate din surse autorizate, de la medici, personal medical, de la oameni care sunt în domeniu, care au o părere autorizată cu privire la aceste probleme, nu din surse gen Facebook, mesaje primite pe Whatsapp ș.a.m.d”, a punctat Florin Puflea în cadrul webinarului.

Cazul medicilor „imunizați” cu ser, în loc de vaccinul anti-COVID-19

„A fost un eveniment neplăcut, în nordul Italiei, în spitalul din Trento. Din punctul meu de vedere, un incident minor, pentru că prin faptul că au fost respectate anumite reguli de control au fost depistate aceste persoane, au fost investigate în sensul că s-a cercetat dacă au fost sau nu imunizate, s-a făcut dozajul imunoglobulinelor și problema s-a remediat. Este un incident minor. Vorbim de o activitate foarte intensă. Probleme de genul acesta pot apărea, nu pun în pericol viața personalului medical. (…) Prin faptul că s-au respectat metodele de control încruțișat, pentru că așa și-au dat seama (…) de această problemă și au rezolvat-o”, a explicat medicul care lucrează în Italia.

Care este recomandarea dvs., în privința vaccinului, în cazul pacienților care au avut COVID-19 și au fost spitalizați?

„Sfatul meu este să respecte recomandările din partea autorităților române. Aici, în Italia… în funcție de când au avut boala și în funcție de dozajul imunoglobulinelor, sunt incluși și dânșii în campania de vaccinare, dar un pic mai spre sfârșit. Acum s-a dat prioritate personalului medical din prima linie, de la UPU, ATI, săli de operație și secțiile de penumonologie, medicină internă, personalul medical care gestionează în mod continuu pacienții COVID-19, iar ulterior au fost incluși și pacienții cu boli cronice, cei cu risc mare de a face boala tocmai pentru a proteja pacienții cu un risc ridicat. Se fac eforturi importante și în țările din Europa, în România, trebuie să respectăm indicațiile care vin din partea autorităților pentru a ajuta prin acțiunile noastre în acest efort imens care se face la nivel mondial”, a îndemnat Florin Puflea.

Ar fi oportună testarea periodică a anticorpilor?

„Sunt anumite strategii, de exemplu, în spitalul în care lucrez s-a făcut recoltare și dozaj de imunoglobuline înainte de prima doză și înainte de a doua. Acum câteva zile eu m-am vaccinat și cu a doua doză. Practic, au pus bazele unui studiu… să vedem un pic care este dinamica producerii acestor anticorpi și să înțelegem mai bine. Sunt foarte multe informații în revistele medicale și unele dintre ele sunt contrastante pentru că s-au făcut studii pe repede înainte pentru că în momentul de criză nu se puteau face altfel. Din punctul meu de vedere, cu cât trece timpul, vom avea date din ce în ce mai concludente și cu o calitate a studiilor mult mai ridicată ceea ce ne va ajuta să înțelegem mult mai multe lucruri despre mersul acestei boli, acestui virus”, a explicat medicul în cadrul webinarului.

Ce măsuri se iau în Italia pentru a evita incendiile la secțiile ATI, unde se folosește oxigen?

„Este o veste foarte tristă pentru sistemul de sănătate românesc (n.r. incendiul de la Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”) Am colegi care lucrează în acel spital. Sunt alături de ei, de pacienți și rudele lor. Aici sunt, pentru prevenirea incendiilor, sunt reguli foarte stricte, legate de structura construcției, fiecare secție, nu numai cea de ATI, fiecare pat din spital are o sursă de oxigen, în momentul în care se construiește un spital este proiectat în așa fel încât, în momentul în care, Doamne ferește, începe un incediu, să poți să evacuezi în mod rapid pacienții. Sunt stingătoare, sunt sisteme de stingere a incendiilor integrate în structura spitalicească, acestea sunt controlate în mod obligatoriu în fiecare zi. Pe lângă această parte de structură fizică, se lucrează foarte mult pe instruirea personalului, tot personalul care lucrează în spital, și cei de la curățenie, și cei de la aprovizionare, sunt instruiți cu privire la normele antiincendiu și despre o evacuare a pacienților în caz de incendiu. Sunt anumite cursuri care se numesc «Evacuare rapidă a pacienților în caz de incendiu major». Acolo se fac exerciții cu pompierii, cu personalul care este responsabil de gestionarea unor situații de acest tip”, a dezvăluit medicul Florin Puflea.

Citește și