Zațul de CAFEA are multiple întrebuințări surprinzătoare, de la îngrășământ la vopsea de păr
Cafeaua este o băutură preparată din boabe de cafea prăjite și măcinate. Cafeaua este considerată un fruct!
Boabele de cafea sunt cultivate în aproximativ 80 de țări din America de Sud și Centrală, Caraibe, Africa și Asia, iar oamenii din întreaga lume consumă această băutură de dimineață până seara târziu.
Conform Organizației Internaționale a Cafelei, oamenii au consumat peste 166.000 de saci de cafea (fiecare cântărind 60 de kilograme) la nivel mondial în perioada 2020–2021. 30.000 de saci au fost consumați numi în Statele Unite. Zațul de cafea rezultat de pe urma fierberii, rămas la fundul ibricului, are foarte multe beneficii la fel de importante ca băutura în sine.
Poate ajuta la exfolierea pielii
Femeile preocupate de frumusețea pielii lor pot amesteca zațul de cafea cu apă, miere sau ulei de cocos pentru a crea o cremă pentru piele. Se pot da cu crema rezultată pe corpul.
Exfolierea îndepărtează celulele moarte de pe stratul superior al pielii și poate desfunda porii, curăța pielea și poate să o vindece de acnee. De asemenea, poate face ca pielea să pară mai strălucitoare.
Un studiu din 2013 sugerează că acidul cafeic, un antioxidant prezent în cafea, poate reduce îmbătrânirea prematură a celulelor și poate crește nivelul de colagen.
Vopsea naturală pentru păr
Cafeaua are o culoare maronie puternică, iar zațul de cafea poate vopsi țesăturile naturale în diferite nuanțe de bej și maro. Un studiu din 2019 a constatat că zațul de cafea este un potențial colorant natural pentru utilizare la scară comerciale. Țesăturile vopsite au rămas colorate pe termen lung, susține un studiu.
Oamenii pot folosi, de asemenea, zațul de cafea pentru a-și vopsi părul. Potrivit Societății Americane de Cancer, cercetările nu au putut confirma dacă vopselele comerciale de păr cu diferite nuanțe (blond platinat, roșcat intens, roșcat arămiu, negru abanos, verde-albastru, roz) , comerciale cauzează cancer. Cu toate acestea, unele substanțe chimice prezente în unele produse de vopsit părul ar putea avea potențialul de a cauza cancer.
Îngrășământ
Plantele au nevoie de azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu și sulf pentru a crește. Zațul de cafea poate conserva conținutul de azot al solului, ceea ce poate fi benefic pentru creșterea plantelor. Un studiu din 2019 a constatat că amestecarea zațului de cafea în sol a îmbunătățit valoarea nutrițională a salatei.
Cu toate acestea, un studiu din 2016 a constatat că zațul de cafea a încetinit creșterea plantelor, dar a reținut umiditatea în sol și a redus buruienile. Acest studiu a sugerat, de asemenea, că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma beneficiile utilizării zațului de cafea ca îngrășământ.
Produs de curățare
Zațul de cafea este o pulbere abrazivă și poate fi folosit pentru a freca suprafețele, ustensilele metalice sau aparatele care au pete de murdărie greu de îndepărtat. Cu toate acestea, zațul de cafea poate fi prea dur pentru a fi folosit pe suprafețe sau ustensile delicate.
Cofeina din zațul de cafea carbonizat poate elimina mirosurile prin absorbția moleculelor de sulf de hidrogen din aer. S-au putut crea săpunuri care să neutralizeze mirosurile de pe mâini după gătit,De asemenea, poate ajuta la restaurarea mobilei de lemn ce a fost zgâriată, potrivit Medical News Today.