Zeama de varză este un adevărat medicament, având numeroase beneficii pentru sănătate. Din păcate, nu mulți români cunosc proprietățile moarei de varză, cum mai este cunoscută această zeamă acră la gust.
În primul rând, trebuie spus că varza este o legumă foarte bogată în nutrienți.
Zeama de varză se poate dovedi extrem de eficientă în calmarea arsurilor gastrice. De cele mai multe ori, acest adjuvant natural înlătură senzațiile neplăcute în arsurile stomacale.
Dar, zeama de varză poate fi folosită și în cazurile arsurilor de piele.
Totodată, se știe că varza murată ajută la detoxifiere şi la prevenirea infecţiilor respiratorii în timpul iernii. De fapt, acesta este singurul aliment care conţine vitamina B12, sursă importantă de probiotice, scrie ziuadecluj.ro.
Aliment bogat în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), precum şi în antioxidanţi naturali, care previn apariţia cancerului, varza are un efect benefic şi asupra frumuseţii. Specialiștii în nutriție spun că zeama de varză este bogată în vitaminele C, A, B1, B2, B3, B6 si B9 și E, dar și în minerale – magneziu, potasiu, fier, iod.
Pe de altă parte, consumând zilnic un pahar de zeamă de varză, reușiți să normalizați nivelul de zahăr din sânge. Acest obicei este indicat în cazul bolnavilor de diabet.
De asemenea, ușurarea tranzitului intestinal și prevenirea constipației se face printr-o cură cu zeamă de varză. Câte o cană zilnic, dimineața, timp de o săptămână.
Chiar și sportivii cunosc proprietățile moarei de varză – reduce crampele musculare. Astfel, după antrenamente cu intensitate ridicată, corpul transpiră în exces, în organism creându-se un dezechilibru între sodiu și potasiu, ce favorizează apariția crampelor musculare. Zeama de varza înlătură rapid aceste spasme și ajută mușchii să se relaxeze.
Atenție, nu toată lumea poate consuma zeamă de varză! Persoanele hipertensive ar trebui să evite moarea de varză murată deoarece sarea crește tensiunea arterială și retenția de apă.