Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să redeschidă școlile! (DOCUMENT)
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să redeschidă școlile. Renate Weber s-a autosesizat referitor la situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii online, relevă un document.
Avocatul Poporului o avertizează pe Monica Anisie că “poate fi reținută o posibilă încălcare a drepturilor” reglementate de Constituție, respectiv “dreptul la învățătură” și a cerut verificarea situației, relevă documentul prezentat de edupedu.ro.
“Nu vedem de ce școlile nu au putut fi deschise, cel puțin pentru vârstele mai mici. Desigur, pe lângă luarea măsurilor de precauție”, a declarat adjunctul Avocatului Poporului, pentru publicația de limbă maghiară Maszol.ro.
Președintele Iohannis a anunțat pe 5 noiembrie că școlile vor trece în online, din 9 noiembrie.
Avocatul Poporului s-a autosesizat în 10 noiembrie pe marginea dispozitivelor necesare realizării activităților e-learning.
Profesorii reclamă că nu au primit laptopuri și tablete
Instituția citează studiul publicat de Edupedur.ro, realizat de FSE Spiru Haret, care preciza că aproape 42% dintre profesorii respondenți au spus că nu au primit un laptop sau o tabletă, deși Legea nr.109/2020 publicată în M.O. prevede că “Ministerul Educației și Cercetării asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale, Platformei Școlare e-learning și a altor platforme educaționale agreate” și că “Ministerul Educației și Cercetării asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv – laptop sau tabletă, conectat la internet, pentru a putea participa la activitățile de e-learning”.
„E posibil ca Ministerul să încalce Constituția”
În adresa respectivă trimisă MEC, în noiembrie, Avocatul Poporului avertizează că e posibil ca ministerul să încalce Constituția și cere:
“- verificarea și examinarea situației descrise;
– numărul de cereri formulate de cadrele didactice pentru obținerea dispozitivelor – laptop/tabletă – esențiale pentru desfășurarea activității e-learning;
– situația referitoare la predarea/primirea acestor dispozitive de către cadrele didactice”.
Ulterior, pe 20 noiembrie 2020, Avocatul Poporului a revenit cu o nouă adresa la Ministerul Educației, solicitând din nou deschiderea școlilor.
De data aceasta, reprezentantul AP, Molnar Zsolt, spune că suspendarea cursurilor fizice contrazice recomandarea OMS și va avea consecințe imprevizibile asupra inegalităților în accesul la educația online.
În România, 3 milioane de elevi au fost trimiși acasă, dar puțini fac școală online.
Recomandările OMS, pe masa lui Weber
“Având în vedere toate acestea, Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, în lumina recomandării OMS”, se arată în adresa trimisă Ministerului Educației de către adjunctul Avocatului Poporului, citată de Maszol.ro.
“Măsurile nu au avut, în esență, niciun efect. Nu vedem de ce școlile nu au putut fi deschise, cel puțin pentru vârstele mai mici. Desigur, pe lângă luarea măsurilor de precauție”, a afirmat adjunctul Avocatului Poporului.
Ministerul Educației are la dispoziție 30 de zile să răspundă solicitării Avocatului Poporului.