Ministrul Educaţiei se declară împotriva testării ANTIDROG la şcoală. Specialişti: “Avem copii care consumă droguri la 12 ani”

Publicat: 18 04. 2024, 22:22
Actualizat: 18 04. 2024, 23:14

This browser does not support the video element.

După atâtea cazuri grave apărute săptămânal, testarea punctuală a elevilor începe să fie acceptată inclusiv de părinți, dar nu în școală. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că actuala infrastructură din şcolile din România nu permite testarea antidrog a elevilor.

Întrebată despre varianta testării antidrog a elevilor în cadrul şcolilor, Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat ca infrastructura nu permite acest lucru.

“Nu cred că școlile cu infrastructura actuală, în marea lor majoritate, au tot ce le trebuie pentru a putea să facem testare în școală”, a afirmat Ligia Deca, Ministrul Educatiei.

Ramona Dabija, director al Agenţiei Naţionale Antidrog, s-a declarat împotriva ideii de testare în masă a elevilor.

“La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, după cum bine știți, nu am susținut niciodată testarea în masa a copiilor, ci doar a celor care chiar au nevoie”, a afirmat Ramona Dabija, director Agenţia Naţională Antidrog.

Centrul de Consiliere și Îndrumare, tocmai inaugurat într-un mall din Capitală, va avea patru psihologi și doi asistenți sociali. Specialiștii spun că se confruntă cu o realitate tot mai cenușie.

“În general, patologia asociată consumului de substanțe o întâlnim la vârsta adolescenței, 14, 15, 16 ani, ceea ce sesizăm și noi, la fel cum și Agenția Națională Antidrog raportează, o scădere a vârstei la care începe consumul, astfel încât, într-adevăr, avem copii și adolescenţi și de vârstă mai mică 12-13 ani care deja au patologie asociată consumului de substanțe”, afirmă Florina Rad, şefa Clinicii de psihiatrie a copilului şi adolescentului, Spitalul Obregia.

Conform Asociaţiei “Telefonul Copilului”, anul trecut cele mai multe apeluri au venit de la copii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani. Majoritatea aveau manifestări legate de anxietate, depresie, atacuri de panică, automutilare, ideație suicidară.

“În anul 2023, cele mai multe apeluri sau cele mai multe contacte online pe care noi le-am înregistrat au venit din partea copiilor cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani. Șapte din 10 copii au raportat manifestări legate de anxietate, de depresie, atacuri de panică, automutilare, ideație suicidară”, a afirmat Cătălina Surcel, directorul Asociaţiei Telefonul Copilului.

Copiii însoțiți de părinți pot veni în noul centru de consiliere în oricare din zilele lucrătoare ale săptămânii.

Sursa video: TVR