Andrei Șelaru, alias Selly, cel mai cunoscut creator de conținut din România, a început să vorbească încă de la o vârstă fragedă despre schimbarea sistemului de învățământ din țara noastră și s-a implicat activ, de-a lungul vremii, în campanii legate de educație, între care Campania Toți@Școală, inițiată de Fundația Selly, alături de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, o inițiativă de prevenire a abandonului școlar, mai ales în zonele defaforizate ale țării.
Zilele acestea, Andrei Șelaru, influencerul cu peste 6,5 milioane de followeri pe social-media, a fost invitat să vorbească în Parlamentul European, în cadrul Comisiei pentru Sănătate Publică, despre importanța sănătății mintale în rândul tinerilor și a accesului la terapie.
Discursul său a devenit viral pe TikTok și a stârnit mii de comentarii. Devenit vocea tinerilor din România, influencerul este foarte apreciat pentru demersurile sale și se implică în problemele tinerei generații.
„Recunosc, nu sunt un specialist atunci când vine vorba despre sănătatea mintală, dar sunt mereu angajat în a susține bunăstarea tinerei generații. Trebuie să admitem că social media a devenit parte integrală din rutina noastră zilnică, modelând semnificativ aspirațiile noastre și modul în care percepem lumea din jur. În calitate de creator de conținut, am experimentat pe propria piele puterea social media și influența pe care o are asupra a milioane de tineri”, spune Selly.
În Parlamentul European, vloggerul a vorbit și despre ce înseamnă presiunea examenului de Bacalaureat asupra adolescenților. După ce a reușit să obțină media 9.60 la Bacalaureat, în 2020, Selly a criticat sistemul de învățământ românesc, menționând că lucrurile ar trebui să se schimbe.
„Studenții sunt adesea sub o presiune imensă de a se ridica la așteptările impuse de profesori, care au o autoritate foarte puternică asupra lor. Accesul pus pe performanța școlară și pe conformism poate duce la un nivel ridicat de stres, anxietate și o explorare limitată a căilor alternative, iar acest lucru duce la un număr tot mai mic de tineri care își găsesc 0 pasiune”, a mai declarat Selly, în discursul său din cadrul Parlamentului
European.
O altă cauză a depresiei și începerii problemelor de sănătate mentală este sentimentul că tu, ca individ, nu ai o însemnătate, că ceea ce faci nu
contează. Influencerul e de părere că e acest lucru este foarte des întâlnit în rândul tinerilor, la care se adaugă și alți factori precum presiunea sistemului școlar și standardele foarte înalte de preformanță.
„Pentru a putea face față presiunilor, avem nevoie urgentă de un mediu educațional care acordă prioritate fericirii individuale, dezvoltării personale și care să sprijine talentele diverse ale fiecăruia dintre noi, acceptând căi alternative către succes”, a subliniat Selly.
El a mai afirmat că este esențial să se depășească cutumele școlare tradiționale și să încorporeze ateliere de lucru, consiliere vocațională și programe altenative de învățare.
„Sunt de părere că, cu cât îți găsești mai repede pasiunea, drumul tău în viață, cu atât sunt mai mici șansele de a dezvolta astfel de probleme și nu doar atât, cred că vei trăi o viață fericită. Astfel, dacă începi de la o vârstă foarte fragedă și îți găsesti pasiunea sau descoperi ce îți place să faci în viitor, lucrurile pot ieși foarte bine. De asemenea, cred că trebuie să ne axăm pe dezvoltarea gândirii critice, a creativității, inteligenței emoționale mai mult în sistemul nostru de învățământ și de asemenea, pe experiențe practice, care pregătesc tinerii pentru provocările lumii moderne. Pentru a rezolva acest lucru e nevoie urgentă de un mediu educațional care acordă prioritate fericirii individuale și dezvoltării personale”, a mai spus Selly, în Parlamentului European.
Andrei Șelaru este primul influencer din Europa care a decis să-și lanseze butonul de YouTube în spațiu, în 2021. Are peste 6,5 milioane de urmăritori pe toate canalele sale de social media și peste 1 miliard de vizualizări pe YouTube.