România a devenit sufocată de deșeuri. Deși există Serviciul de Garanție și Returnare, încă există tone de deșeuri în păduri și câmpie. Țara noastră este pe ultimul loc în Europa la reciclare, 30% din deșeurile de plastic folosit fiind reciclate.
Majoritatea românilor (60% dintre cei chestionați într-un sondaj) consideră că amenzile usturătoare ar fi singura metodă pentru a-i conștientiza pe cei iresponsabili să nu mai lase deșeuri în urma lor. Organizațiile non-guvernamentale adună anual deșeurile lăsate în urmă de petrecăreții care organizează picnicuri cu grătare sau de turiști care practică drumeții care nu stâng după ei.
Din totalul deșeurilor aruncate, 40% sunt ambalaje din plastic ce ar putea fi reciclat și valorificat.
„Chiar dacă în România, recenta implementate de sistem de garanție și returnare, pentru PET-uri în special, încă avem mult de lucru. Am observat că la nivelul naturii nu se vede o îmbunătățire”, a declarat Florin Grădinariu, președinte Asociația Biosilva pentru Prima TV.
Cei mai mulți turiști nu se tem de ce ar putea păți dacă sunt surprinși la momentul încălcării legilor.
Depozitarea pe domeniul public a sacilor cu deșeuri, în vederea colectării de către firmele de salubrizare, se pedepsește cu amendă cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei.
Potrivit legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru următoarele fapte:
Persoanele juridice riscă, potrivit legii, pentru aceleași fapte enumerate mai sus, amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 lei.
Citește și: Nu mai aruncați gunoaiele de la fereastra mașinii. Riscați AMENZI mari de la comisarii ecologiști