A murit Dumitru Popescu, ultimul dintre personajele proeminente ale regimului comunist, apropiat al lui Nicolae Ceaușescu. Supranumit „Dumnezeu”, împlinise vârsata de 96 de ani în aprilie. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, la ora 12, la Cimitirul Belu ortodox.
Absolvent de științe economice, Dumitru Popescu a intrat în Partidul Muncitoresc Român (PMR) în anul 1953, notează Evenimentul Zilei.
În anii `50 și `60, Dumitru Popescu a activat ca jurnalist la ziare precum Contemporanul, Scânteia tineretului și Scânteia.
În anii 1970, Dumitru Popescu a devenit un om de încredere al șefului statului – Nicolae Ceaușescu – și a contribuit la construirea cultului personalității dictatorului comunist.
Între 1971 și 1976, Dumitru Popescu a fost președinte al Consiliului Culturii și Educației Socialiste.
Porecla „Dumnezeu”, a cărei origine este incertă, sugerează întâietatea opiniilor lui Popescu în aplicarea cenzurii politice.
În general echilibrat în această activitate, politicianul a adoptat uneori poziții excesive.
Scrierile literare ale lui Dumitru Popescu nu sunt foarte cunoscute. Începând din anii `90, a redactat memorii privitoare la perioada comunistă.
Dumitru Popescu debutează ca jurnalist în timpul studenției (în 1950), la revista Contemporanul.
În 1956, cu ocazia pregătirii congresului Uniunii Tineretului Muncitor, Nicolae Ceaușescu îl invită pe Dumitru Popescu (deși cei doi nu se cunoscuseră anterior) să ocupe funcția de redactor-șef al ziarului Scînteia tineretului și va rămâne aici până în 1960.
Vreme de doi ani, Dumitru Popescu a fost director general al Agerpres. După o pauză de trei ani, va reveni în jurnalism în 1965, de data aceasta ca redactor-șef la Scînteia, unde lucrează până în 1968.
Popescu se înscrie în Partidul Muncitoresc Român în 1953. În 1962 devine vicepreședinte al Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă (altfel spus, ministru adjunct al Culturii), funcție pe care o va avea până în 1965.
În 1981, Dumitru Popescu-„Dumnzeu” devine rectorul Academiei de învățămînt social-politic „Ștefan Gheorghiu” din București, universitate exclusiv specializată în recrutarea cadrelor Partidului Comunist Român.
Citește și:
Și să mori e SCUMP în Cluj-Napoca. Cu cât se vinde un loc de veci în cimitirele clujene
Taxa pentru românii cu centrale la bloc. Apartamentele, NEVOITE sa plătească o cotă comună de 50%