Marți se împlinesc șase ani de când Andreea Scarlet-Matei s-a stins din viață, la 31 de ani, împliniți în comă, după suferințe cumplite care au urmat după ce a născut-o pe fetița ei, Annelis, pe care a putut să o țină doar câteva minute în brațe. De tot atâți ani, soțul ei, Alexandru Radu Matei, care îi este acum și mamă, și tată fetiței, caută dreptatea după pierderea suferită, pentru care îi acuză pe medicii de la clinica privată, care, spune el, au urmărit câștigul financiar în loc să monitorizeze sarcina care s-a dovedit problematică. În plus, el reclamă că instituțiile statului, procuratura, poliția, Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” – sunt mai interesate de sentimentele medicilor decât de aflarea adevărului și condamnarea a ceea ce el numește malpraxis medical. „În acest timp, o fetiță de 6 ani plânge după mama ei”, spune Alexandru Radu Matei, într-un interviu pentru Gândul.
Alexandru Radu Matei încearcă de șase ani să aducă la lumină adevărul din spatele morții tinerei sale soții, în 17 ianuarie 2017, după mai bine de o lună de comă, în urma unei nașteri cu complicații. Exasperat de răspunsurile din raportului INML și din cauza tergiversării dosarul penal pentru ucidere din culpă, bucureșteanul a solicitat o audiență la Ministerul Sănătății și face demersuri pentru ca acuzațiile sale de malpraxis să fie analizate cu atenție de responsabili.
Andreea Scarlet Matei era expert psihologia emoţiilor, în special în domeniul neuroplasticităţii şi al neuropsihologiei, co numeroaselor cursuri şi specializări efectuate în cadrul Harvard University şi Baruch College, City University of New York (USA). Tânăra era programată să nască pe 8 decembrie 2016, sarcina ei fiind urmărită și programată la Clinica MedLife, ai cărei oficiali, potrivit lui Alexandru Matei, au dat asigurări că dispun de toate echoamentele șu aparatura necesară pentru o naștere fără probleme. Totuși, tânăra a ajuns de urgență la clinică, a născut prin cezariană, iar starea sa gravă au determinat transferul la Spitalul Clinic de Urgență București, unde s-a stins din viață, în ciuda eforturilor medicilor, pe 17 ianuarie 2017, soțul supraviețuitor invocând inclusiv contractarea unor infecții nosocomiale.
„Nu e o singură problemă cu tot ce se întâmplă în dosarul acesta și moartea Andreei, acum șase ani, sunt mai mult la rând. Principala ar fi procuratura și poliția, apoi INML, nu au găsit, cinci ani de zile, nu au luat declarații, nu sunt fișe complete. E un joc de ping – pong, du-te, vino până se prescrie fapta, pe lângă ce nu face INML”, a povestit Alexandru Radu Matei pentru Gândul.
Potrivit acestuia, raportul INML arată că nu există tratament pentru femeile care suferă de dislipidemie în sarcină, ceea ce este „o mare minciună”.
După sesizarea Ministerului Sănătății, cazul este în prezent în analiza comisiei mixte pentru verificarea lucrărilor medico-legale, care are competența de a controla și evalua activitatea medico-legală, conform unui răspuns primit în octombrie. Marți, cu ocazia împlinirii a șase ani de la pierderea soției, el a intițiat pe internet o petiție „Dreptate pentru Andreea”.
Contactați de Gândul, reprezentanții clinicii medicale private au transmis poziția oficială în acest caz.
„În primul rând, ne exprimăm și pe această cale regretul pentru pierderea suferită de familia Matei în 2017. Încă din primul moment am sprijinit dorința familiei de a afla adevărul, punând la dispoziția autorităților toate documentele și informațiile necesare în dosarul penal. În acest moment, încă este în desfășurare ancheta organelor de cercetare penală, motiv pentru care ne aflăm în imposibilitatea obiectivă de a vă oferi informații suplimentare. Rămânem, însă, la dispoziția tuturor organelor abilitate, contribuind cu tot ce ține de noi la clarificarea și soluționarea acestui caz”, au transmis reprezentanții MedLife, în răspunsul pentru Gândul.