Prima pagină » Social » Agenția Națională Antidrog pune noi „SUBSTANȚE PSIHOACTIVE LEGALE” pe lista neagră. Ce efecte devastatoare au aceste droguri de petrecere

Agenția Națională Antidrog pune noi „SUBSTANȚE PSIHOACTIVE LEGALE” pe lista neagră. Ce efecte devastatoare au aceste droguri de petrecere

Noi substanțe psihoactive au fost introduse pe lista substanțelor interzise, anunță Agenția Națională Antidrog. În mod constant, producătorii de droguri introduc în componența stupefiantelor sintetice noi substanțe care nu se află încă pe lista celor interzise. Este o tehnică simplă și eficace a producătorilor de droguri, se modifică structura substanței, iar, pentru o vreme, aceasta nu se regăsește pe lista neagră. Până la reactualizarea acesteia, ele pot fi vândute legal, fără nici un risc, chiar și pe internet, atrag atenția toxicologii.

NSP-urile (noile substanțe psihoactive, n.r.) au fost dezvoltate pentru a produce efecte psihoactive, fără a intra sub incidența legii, neaflându-se sub control național din cauza substanțelor folosite în componența lor și dinamicii de apariție, explică experții Agenției Naționale Antidrog (ANA).

Șase noi substanțe pe lista neagră

În acest moment, Agenția Națională Antidrog întreprinde măsuri de modificare a tabelelor anexe la Legea 143/2000, în sensul introducerii a șase noi substanțe psihoactive, anunță comisarul-șef de poliție Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog.

Printre acestea se regăsesc și 2CMC și 2MMC, două substanțe care pot fi vândute ca alternative la drogurile ilegale și pot fi incluse în formula drogurilor de petrecere.

Ce sunt 2CMC și 2MMC

2CMC și 2MMC sunt substanțe chimice care fac parte din categoria catinonelor sintetice. Aceste substanțe au efecte stimulante asemănătoare amfetaminelor, fiind consumate pentru senzațiile de euforie, energie crescută și socializare. Pot produce efecte adverse grave, inclusiv anxietate, agitație, insomnie, modificări cardiovasculare și în anumite cantități pot produce și dependență.

2MMC face parte din clasa catinonelor sintetice, asemănătoare cu amfetaminele sau MDMA. Are efect stimulant, euforic. Este cunoscut ca „săruri de baie”. Poate fi ingerat, inhalat sau injectat, iar formele sale disponibile variază de la pulbere la capsule, explică Bogdan Gheorghe, medic la Agenția Națională Antidrog.

2CMC și 2 MMC sunt monitorizate la nivel european. La nivel național au fost identificate, cu sprijinul Laboratorului de Analiză și Profil al Drogurilor, în capturile de droguri.

2CMC este un compus chimic care aparține clasei de catinone sintetice. Catinonele sunt un grup de substanțe psihoactive care sunt chimic similare cu amfetaminele. Aceste substanțe sunt cunoscute pentru efectele lor stimulante și euforice asupra sistemului nervos central. Este utilizat în scopuri recreative, fiind comercializat pe piața neagră sau în mediul online sub diverse denumiri (droguri de petrecere). Sunt vândute ca alternative mai ieftine la drogurile ilegale.

Efectele devastatoare ale drogurilor sintetice

Pe piață apar constant droguri ieftine de sinteză cu efecte mult mai severe asupra stării de sănătate:

  • sunt mult mai potente;
  • acționează mult mai brutal la nivelul creierului;
  • pe termen scurt, determină complicații toxice acute imediate;
  • pe termen lung, consumatorii de substanțe de sinteză dezvoltă complicații cronice în sfera neurologică și psihiatrică, mult mai frecvente comparativ cu cei care consumă droguri naturale, cum ar fi și cocaina.

Asta nu înseamnă că drogurile naturale nu au același efect devastator în timp. Însă intensitatea drogurilor sintetice este mult mai mare”, afirmă și Radu Țincu, medic primar la Secția de Terapie Intensivă – Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca.


Citiți și:

Droguri „legale” în România. Care este strategia producătorilor de stupefiante să vândă moarte cu acte în regulă

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și