Ai un coleg bolnav de COVID-19, iar activitatea firmei se suspendă, primești șomaj tehnic. În ce condiții se acordă ajutorul financiar
Angajații companiilor care își întrerup activitatea din cauza apariției unor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 vor primi indemnizație de șomaj tehnic, confomr unei ordonanțe de urgență adoptată mierucuri de Executiv, la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, o Ordonanță de Urgență prin care a instituit o nouă măsură de sprijin a angajaților și angajatorilor care sunt nevoiți să întrerupă activitatea din cauza infectării cu SARS-CoV-2 a unor salariați, a transmis, joi, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, printr-un comunicat de presă.
„Astfel, dacă Direcția de Sănătate Publică dispune suspendarea activității unei companii ca urmare a identificării de persoane infectate cu SARS-CoV-2, toți angajații, cu excepția celor aflați în concediu medical, vor beneficia de acordarea indemnizației de șomaj tehnic, din bugetul asigurărilor pentru șomaj”, se arată în documentul transmis de Ministerul Muncii.
Act normativ inițiat după apariția unui focar semnificativ la Brăila
Măsura fusese lansată săptămâna trecută în spațiul public de șeful instituției, Violeta Alexandru, într-o postare pe Facebook. Ministrul detalia atunci o sesizare venită din Brăila, unde o firmă de confecții și-a suspendat activitatea pe o perioadă nedeterminată, după ce cea mai muți dintre cei 500 de angajați au fost infectați cu noul coronavirus.
Sprijinul financiar decis miercuri de Executiv se va acorda pe toată perioada în care activitatea este suspendata, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.
„Aceste măsuri de protecție socială la nivelul angajatorilor, cu caracter excepțional, sunt necesare pentru a evita pierderea de locuri de muncă, creșterea ratei de excluziune socială, precum și amplificarea decalajului socio-economic dintre persoanele a căror activitate a fost afectată direct de epidemie și restul populației”, a transmis Ministerul Muncii.
Potrivit datelor incluse în Planul Național de Investiții și Relansare Economică lansat de Guvernul Orban, numărul total de suspendări ale contractelor de muncă ca efect al pandemiei de SARS-CoV-2 a fost de 1.495.111, de la declararea stării de urgență, 16 martie, până la data de 1 iunie.