Părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului ci handicap grav sau accentuat are dreputul, la cerere, la acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, la intrarea în vigoare a legii promulgate, vineri, de Klaus Iohannis.
Prevederea este inclusă în Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis, după ce a fost adotată de Camera Deputaților în calitate de for decizional în 28 iulie.
Conform legii adoptate, persoanele cu handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, însoțitorului sau furnizorului de servicii sociale, corespunzător costurilor drepturilor prevăzute la alin. (1) sau (3), după caz, fără a depăşi suma de 1500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat”.
Acest beneficiu era prevăzut și în actul normativ anterior de modificare a legii, respectiv Legea 145/2020 din 22 iulie 2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Legea promulgată vineri stipulează însă că de aceată prevedere „beneficiază și părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat în baza unei măsuri de protecție specială, stabilită în condițiile legii. Sumele aferente drepturilor prevăzute la alin. (9) – (10) se asigură din bugetul de stat prin bugetul Autorităţii Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.”
Conform Legii 145/2020, persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de călătorii pe an calendaristic, iar cele cu handicap accentuat , pentru 12 călătorii pe an calendaristic.