Prima pagină » Social » Ajutorul financiar pentru părinții care stau cu copiii acasă, în cazul suspendării cursurilor, pe agenda Guvernului. În ce condiții se acordă indemnizațiile

Ajutorul financiar pentru părinții care stau cu copiii acasă, în cazul suspendării cursurilor, pe agenda Guvernului. În ce condiții se acordă indemnizațiile

Ajutorul financiar pentru părinții care stau cu copiii acasă, în cazul suspendării cursurilor, pe agenda Guvernului. În ce condiții se acordă indemnizațiile
Zilele libere sunt acordate unui părinte, dacă activitatea didactică față în față este limitată

Ordonața de urgență privind acordarea de zile libere plătite pentru părinții elevilor cu vârste de până la 12 ani sau ai copiilor cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, are studiază în școli în care cursurile sunt limitate sau suspendate din cauza risculului epidemiologic ridicat a fost inclusă pe agenda ședinței de Guvern de joi. Ajutorul este propus și pentru părintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap neșcolarizat sau a adultului cu handicap, dacă activitatea serviciului de zi este limitată sau suspendată.

Cuantumul indemnizației pentru zile libere, acordată unuia dintre părinți, este de 75% din salariul de bază pentru o zi lucrătoare, dar nu mai mult 75% din câştigul salarial mediu brut. Indemnizaţia este în sumă brută și este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile din salarii și asimilate acestora.

Posibilitatea ca părinții cu elevii ai școlilor din „zona roșie” să primească acest ajutor financiar a fost anunțată de premierul Ludovic Orban, la începutul lunii, iar proiectul, propus de Ministerul Muncii, a fost discutat în primă lectură în ședințele Executivului.

„Știți foarte bine că în perioada stării de urgență a existat o formă de sprijin a familiilor cu copii pe perioada în care au fost suspendate cursurile școlare, un părinte, la alegere, a avut posibilitatea să stea acasă, întrun fel de concediu, să spun, plătindu-i-se 75% din salariul său. Și pentru începerea școlii vom lua o măsură similară, măsura, în schimb, va fi flexibilă, pentru că situația epidemiologică fiind diferită de la localitate la localitate, ea nu va fi o măsură generală, așa cum a fost, pentru că măsura suspendării școlilor a fost o măsură generală”, a spus Orban, în 6 august. „Deci va fi o măsură locală. Dacă într-o școală avem cazuri și se închide școala 14 zile, toți părinții elevilor din școala respectivă vor primi pe perioada suspendării cursurilor, să zicem de 14 zile, vor primi, un părinte, aceeași formă de sprijin de 75%”, a declarat premierul.

Neacordare zilelor libere reprezintă contravenție

Cuantulul propus în proiectul de OUG este același cuantum ca cel stabilit prin actul normativ care reglementa forma de sprijin pentru părinți acordată în perioada stării de urgență, respectiv Hotărârii Guvernului nr. 217/18.03.2020, dar spre deosebire se aceasta, în proiectul de pe ordinea de zi a Guvernului sunt incluse o serie de proceduri pentru verificarea acordării acestor sume de bani.

Este obligatoriu ca angajatorii să acorde la cerere zile libere, iar dacă refuză riscă amenzi contravenționale cuprinse între 2.000 pentru fiecare persoană pentru care refuză acordarea zilelor libere, fără a depăşi valoarea cumulată de 20.000 lei.

Mai mult, sunt mai multe categorii de părinți – salariați în domenii-cheie – care nu pot beneficia de zile libere. În aceste cazuri, și doar dacă ambii părinți sunt angajați în sectoare sensibile, unul dintre părinți poate cere majorarea salariului cu echivalentul indemnizației respective.

Prevederile OUG se aplică tuturor angajaţilor din mediul public şi privat, pe toată perioada de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învățământ sau a activității serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2020 – 2021.

Ce categorii de părinți salariați pot solicita indemnizația. Există excepții

Potrivit proiectului de OUG, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezenta față în față în unitățile de învățământ și în unitățile de educație antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a anchetei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 efectuată de Direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și având în vedere hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, respectiv Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București.

Prevederile se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • a) au copii cu vârsta de până la 12 ani, sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară;
  • b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său de zile libere.

Prin părinte, în sensul prezentei ordonanțe de urgență, se înţelege:

  • a) părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • b) adoptatorul;
  • c) persoana care are copilul/copiii în încredinţare în vederea adopţiei;
  • d) persoana care are în plasament copilul sau în tutelă;
  • e) persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • f) părintele sau reprezentantul legal al persoanei adulte cu handicap înscrisă într-o unitate de învăţământ.

Prin excepție de la prevederile anterioare, beneficiază de prevederile prezentei ordonanțe de urgență şi părintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav neşcolarizat, care a optat pentru acordarea indemnizaţiei în condiţiile Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar în condiţiile în care activitatea serviciului de zi este limitată sau suspendată, prin dispoziție/decizie a autorității care are în administrare serviciul de zi, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV2 .

În plus, benefciază de ajutor și părintele sau reprezentantul legal care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoana adultă încadrată în grad de handicap grav sau în grad de handicap grav cu asistent personal pentru care s-a optat pentru acordarea indemnizaţiei în condiţiile Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar dacă beneficiază de servicii de zi, a căror activitate este limitată sau suspendată, prin dispoziție/decizie a autorității care are în administrare serviciul de zi, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică și siguranță națională, angajaţii din penitenciare și personalul din unităţile sanitare publice, nu beneficiază de zilele plătite. Fac excepție familiile monoparentale.

În cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile menționate, doar unul dintre aceștia are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază / salariul de funcţie / solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută la art. 1 alin.(1) pe baza cererii însoțită de declarația celuilalt părinte că nu beneficiază de majorarea prevăzută de prezentul articol și nu se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin.(6).

Traseul decontării banilor

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului.

Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei, angajatorul depune cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea, însoțită de documente justificative privind îndeplinirea condițiilor de decontare a indemnizației, în cel mult 30 zile de la data efectuării plăţii contribuţiilor şi impozitelor aferente indemnizaţiei.

Decontarea sumelor plătite cu titlu de indemnizaţie se face în termen de 15 zile calendaristice de la data înregistrării documentelor.

Pentru verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege, instituțiile publice în a căror coordonare sau subordine se află unitățile de învățământ sau serviciile de zi au obligația să transmită, în format electronic, la agențiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de maximum 10 zile de la decizia de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învățământ sau a activităților din serviciile de zi, lista nominală cuprinzând copii, respectiv persoanele pe unități de învățământ sau servicii de zi, astfel:

  • a) inspectoratele școlare județene, respectiv al Municipiului București, pentru copiii preșcolari și școlari de până la 12 ani, inclusiv, precum și pentru copiii cu handicap înscriși în unitățile de învățământ special;
  • b) primăriile pentru copiii înscriși în unitățile de educație antepreșcolară și pentru serviciile de zi destinate persoanelor cu handicap .
  • c) direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului, pentru serviciile de zi destinate persoanelor cu handicap.

Listele se transmit și instituțiilor publice de apărare, ordine publică și securitate națională, la solicitarea acestora și conțin obligatoriu denumirea unității de învățământ sau, după caz, a serviciului de zi, precum și numele și prenumele copiilor înscriși, respectiv ale persoanelor adulte cu handicap.

Potrivit legii adoptate de Executiv, „pe durata stării de alertă, activitățile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor și elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea Consiliului de Administrație a unității de învățământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului Școlar Județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București și al Direcției de Sănătate Publică Județeană/Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București și cu aprobarea prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență/ Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență”, se arată în proiectul de lege elaborat de Guvern.

Conform documentului, „pe durata stării de alertă, activitățile didactice ce impun prezența fizică a studenților în instituțiile de învățământ superior se pot suspenda prin hotărâre a Senatului universitar, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Educației și Cercetării.”

Proiect Ordonanță de urgență by Gandul.info on Scribd

Nota de fundamentare OUG

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și