Ajutorul temporar pentru energie va continua cel puțin până la sfârșitul anului 2023. În momentul de față, persoanele considerate vulnerabile au dreptul la așa-zisul card de energie. Valoarea acestuia este de 1.400 de lei anual și este încărcat în două tranșe de 700 de lei în 2023. Cu acest card pot fi achitate exclusiv facturi la energie – gaz, curent, lemne de foc sau facturi la întreținere, în cazul celor racordați la sisteme centralizare de încălzire. Din datele oficiale publicate de guvern reiese că prețul final la consumator a crescut, în cazul curentului, cu 600% și cu 535% cel al gazului, cu punct de referință momentul de liberalizare a pieței energiei. Parte din banii alocați pentru acest proiect social vin din fondul alocat prin Mecanismului de Redresare și Reziliență european.
În momentul de față, ordonanța care stabilește cuantumul ajutorului temporar pentru energie și condițiile ulterioare în care poate fi acordat se află în dezbatere în Camera Deputaților. Prima tranșă de 700 de lei din anul 2023 a fost deja încărcată pe cardul de energie în luna februarie, iar cea de doua urmează să fie pusă la dispoziția beneficiarilor în luna septembrie.
Beneficiarii cardului de energie sunt pensionarii din sistemul de stat de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor sectoriale de pensii și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei, precum și pensionarii cu pensii de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei. De asemenea, copii și adulții încadrați în grad de handicap grav și ale căror venituri sunt egale sau mai mici de 2000 de lei.
La rândul lor, familiile ale căror venituri cumulate nu trec de 2.000 de lei de membru intră în rândul cazurilor considerate vulnerabile și beneficiază de aceleași drepturi.
Foarte important, dacă mai multe persoane care au dreptul la cardul de energie locuiesc în același apartament, cu surse comune de energie, va fi eliberat un singur card.
Contravaloarea măsurii acordate prin intermediul cardului de energie reprezintă venit neimpozabil.
Dar cel mai mare câștigător al acestui proiect menit să susțină parțial și temporar românii aflați în pragul sărăciei este Poșta Română. Serviciile pentru acordarea sprijinului pentru compensarea prețului la energie vor fi prestate exclusiv de către Compania Națională de profil.
Astfel, prestarea serviciilor de emitere, tipărire, formare și condiționare a plicurilor, distribuire, comunicare cu scrisoare de predare-primire, precum și efectuarea de plăți prin serviciul de mandat poștal revine în exclusivitate Poștei Române.
Citiți AICI textul integral al ordonanței cardului de energie, aprobat de Senat.