Alocațiile copiilor ar putea fi majorate în etape. Explicațiile premierului
Guvernul ar putea majora alocațiile copiilor în etape, iar procentul și ritmul de creștere depinde de prognozele economice, a declarat, luni, premierul Ludovic Orban. Conform legii, de la 1 august, acestea ar trebui dublate.
„Când vom lua o decizie o vom face publică. La ora actuală suntem în evaluarea posibilităților efective de a susține o creștere a alocațiilor. Ce pot să spun sigur e că vom crește alocațiile. Ne-am gândit la un mecanism de creștere a alocațiilor care să permită o creștere în mai multe etape, dar procentul și ritmul de creștere a alocațiilor depinde de prognozele pe care le facem”, a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.
Declarațiile premierului vin cu doar câteva zile înainte de termenul la care alocațiile copiilor ar trebui dupbalte, 1 august, conform legii aprobate în Parlament și după ce judecătorii CCR au decis că este constituțională, după ce a fost atacată de Executiv, pe motiv că nu sunt prevăzute surse de finanțare.
„Nu se poate lua o decizie fără un studiu de impact”
Ludovic Orban a refuzat, luni, să avanseze un procent cu care vor fi majorate alocațiilor.
„Să păstrăm sensul legii, dar să realizăm acest lucru în etape, în funcție de resursele financiare pe care le avem. Nu se poate lua o decizie fără un studiu de impact. Cert este că le vom crește alocațiile”, a declarat Orban.
Potrivit surselor Digi24, proiectul de majorare a alocațiilor a ajuns pe masa Guvernului și ar urma să fie adoptat săptămâna aceasta. Creșterea ar urma să fie de 10 – 20% și se ia în calcul o majorare prograsivă.
Pentru moment, nu există informații privind ședința de Guvern programată în această săptămână.
În urmă cu două zile, ministrul Muncii, Violeta Alexandru a declarat că „ În Guvern se va lua o decizie, fac parte dintr-o echipă iar decizia se bazează pe o hotărâre din această echipă. Vom lua o hotărâre până la 1 august”, a explicat ministrul Muncii.
Ministrul de Finanțe a declarat recent că dublarea alocațiilor nu este posibilă, pentru că s-ar mari deficitul bugetar în acest caz. O altă soluție ar fi tăierea de la investiții, dar Florin Cîțu a apreciat că acest lucru nu poate fi făcut.
Referitor la majorarea pensiilor cu 40%, obligatorie potrivit legii din 1 septembrie, premierul a reafirmat că acest lucru va avea loc, dar trebuie să existe garanția că economia va putea suporta această creștere.