ANALIZĂ GÂNDUL.RO / Cum se pregătesc universitățile din București, Iași sau Timișoara pentru redeschiderea campusurilor

ANALIZĂ GÂNDUL.RO / Cum se pregătesc universitățile din București, Iași sau Timișoara pentru redeschiderea campusurilor
Administratorii căminelor trebuie să implementeze o serie de măsuri de protecție sanitară / Sursa foto: Mediafax
Publicat: 19/08/2020, 21:15

În așteptarea regulamentului privind cazarea studenților, universitățile au pregătit măsuri pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Unele dintre cele mai mari instituții de învățămînt superior din România au răspuns solicitării GÂNDUL.RO, încă din luna iunie, spre deosebire de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, care nu au transmis informațiile cerute privind stadiul pregătirii normelor. Proiectul de ordinul de ministru privind măsurile pentru funcționarea căminelor și internatelor a fost publicat marți seara de Ministerul Sănătății.

Universitatea din București, Academia de Studii Economice, Ministerul Apărării Naționale, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au transmis, în iunie și iulie, răspunsuri privind strategiile avute în vedere pentru cazarea studenților.

Pe de altă parte, ultimul răspuns al Ministerului Sănătății, din 25 iunie 2020 a fost: „Având în vedere solicitarea dumneavoastră transmisă Ministerului Sănătății, vă comunicăm că, în conformitate cu prevederile art.6, alin. (4) din OUG nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor și al art.7, alin. (1) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, durata necesară pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășeste 10 zile, iar răspunsul va fi comunicat în maxim 30 de zile”. Ministerul Educației nu a transmis niciun răspuns.

Marți, 18 august, Ministerul Sănătății a publicat un proiect un set de norme privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19. Printre regulile din proiect se numără și protocoale pentru cămine, cantine dar și pentru transportul elevilor.

Universitatea din București: „Prioritatea noastră este protejarea siguranței și a stării de sănătate a studenților”

În răspunsul transmis la jumătatea lunii iulie, reprezentanții Universității din București au transmis că se lucrează la elaborarea mai multor scenarii posibile în ceea ce privește anul universitar 2020-2021, decizia urmând a fi luată în funcție de evoluția crizei pandemice din România.

  • Câte locuri de cazare sunt disponibile la nivel instituției dvs? Câte au fost ocupate în acest an școlar, 2019-2020?

La nivelul Universității din București, în anul universitar 2019-2020, au fost puse la dispoziția studenților din cele 19 facultăți 4.491 de locuri de cazare în cele 18 cămine. Dintre acestea, în anul universitar 2019-2020, studenții UB au ocupat 4.339.

  • Vor fi permise cazările în aceste unități începând din toamnă, când este preconizată apariția unui nou val pandemic? Dacă da, în ce condiții? Aveti un plan de acțiune creionat în acest sens? Dacă nu vor fi permise cazările, există o acțiune coordonată pentru a găsi soluții pentru tinerii care au nevoie de cazare?

În această perioadă, conducerea Universității din București lucrează la elaborarea mai multor scenarii posibile în ceea ce privește anul universitar 2020-2021, decizia urmând a fi luată în funcție de evoluția crizei pandemice din România. Totodată, maniera de desfășurare a cursurilor, precum și modul de cazare a studenților în căminele UB vor ține cont, în mod negreșit, de recomandările autorităților competente și ale specialiștilor în domeniu.

Prioritatea noastră este protejarea siguranței și a stării de sănătate a studenților, a cadrelor didactice și a personalului administrativ. Nu în ultimul rând, suntem preocupați de asigurarea unei educații și a unei formări de calitate pentru toți studenții noștri.

Studenții UB vor beneficia de locuri de cazare și în anul universitar 2020-2021, perioada de cazare debutând în luna septembrie. În procesul de cazare se va ține cont de solicitările venite din partea studenților, de metodologia aferentă și de recomandările autorităților. Menționăm că UniBuc a menținut căminele deschise pentru studenți și în semestrul al doilea al anului universitar 2019-2020.

În plus, ca și în anii anteriori, studenții Universității din București pot beneficia de programul de cazare alternativă în situația în care nu se pot bucura de facilitățile oferite de UB. Detalii complete cu privire la procesul de cazare în căminele Universității din București, precum și informații despre tarifele de cazare sau despre metodologiile de cazare pot fi acceesate pe site-ul www.unibuc.ro, la secțiunea Cazare. În toată această perioadă, suntem în dialog permanent cu membrii comunității noastre universitare, în vederea pregătirii, în bune condiții, a anului universitar 2020-2021.

Academia de Studii Economice: „Sperăm ca situația generată de COVID -19 să ne permită să ne primim studenții în campusurile noastre începând cu data de 25 septembrie”

Academia de Studii Economice din București dispune de 13 cămine studențești, cu o capacitate totală de 4.650 locuri, au transmis reprezentanții instituției, la jumătatea lunii iunie, la solicitarea GÂNDUL.RO. În anul universitar 2019-2020 au fost ocupate 3.312 de locuri.

„În contextul actual, in virtutea autonomiei universitare, conducerea ASE a luat măsurile necesare prevenirii răspândirii virusului, ținând cont de recomandările Ministerului Educației Naționale și ale Comitetului Național pentru Situațiile Speciale de Urgență.  Ne-am asigurat să respectăm prevederile legale privind cubajul de aer pentru o persoană într-o cameră de cămin conform art. 25 alin. a) din Ordinul 1955/1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, emis de Ministerul Sănătății”, au transmis reprezentanții ASE.

„Pentru anul universitar următor, 2020-2021, vom tine cont in continuare de recomandările  Ministerului Educației Naționale si vom lua deciziile cele mai bune pentru studenții noștri, prioritară fiind sănătatea acestora. În acest sens, am redus numărul de locuri în cameră în unele cămine, pentru a spori gradul de confort, acesta fiind si un obiectiv din planul managerial al conducerii ASE. Sperăm ca situația generată de COVID -19 să ne permită să ne primim studenții în campusurile noastre începând cu data de 25 septembrie. În perioada verii vom desfășura activități de reparații și igienizare în toate căminele”, se arată în răspunsul reprezentanților ASE.

Potrivit instituției, toate camerele noastre întruneau standardele în vigoare și inainte de declanșarea situației epidemiologice. „Am redus, însă, numărul de locuri în câteva cămine, în care se poate, exclusiv din considerentul asigurării unui confort sporit (Tei, Agronomie, Belvedere A2, A3, A6 ) astfel: de la 5 la 4, de la 4 la 3. Academia de Studii Economice din București a onorat în ultimii ani toate solicitările de cazare din partea studenților săi”, arată reprezentanții ASE.

Ministerul Apărării Naționale va emite în timp util acte normative specifice

Capacitățile de școlarizare și, implicit, cele de cazare sunt corelate cu cifrele de școlarizare ale unităților și instituțiilor de învățământ militar, care sunt publicate pe site-urile acestora, au transmis reprezentanții Ministerului Apărării, la finalul lunii iunie.

„În vederea începerii anului școlar/universitar 2020-2021, Ministerul Apărării Naționale, prin structurile abilitate, va emite în timp util acte normative specifice, care nu vor exceda prevederile actelor normative generale care vor fi emise de Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății, Institutul Național pentru Sănătate Publică și ale organisme cu atribuții în domeniile educației, siguranței și sănătății publice”, se arată în răspunsul transmis.

Universitatea de Vest din Timișoara: Ne vom adapta și vom depune toate diligențele pentru reducerea riscurilor

Reprezentanții Universității de Vest din Timișoara au transmis, de la jumătatea lunii iunie, că instituția are un număr de 3005 de locuri de cazare disponibile.

„Pentru anul universitar 2019-2020 s-au distribuit toate locurile de cazare disponibile, iar distribuția locurilor alocate pentru studenți între facultăți a fost următoarea: Facultatea de Arte și Design – 3,79%, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie – 5,66%, Facultatea de Drept – 6,40%, Facultatea de Educație Fizică și Sport – 4,4%, Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor – 36,44%, Facultatea de Fizică – 4,18%, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie – 10,01%, Facultatea de Matematică și Informatică – 10,54%, Facultatea de Muzică și Teatru – 2,74%, Facultatea de Sociologie şi Psihologie – 7,84% și Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării – 8,01%”, se arată în răspunsul transmis de reprezentanții Departamentului de Comunicare, Imagine și Marketing Instituțional din cadrul Universitatea de Vest din Timişoara.

  • Vor fi permise cazările în aceste unități începând din toamnă, când este preconizată apariția unui nou val pandemic?

Chiar dacă situația actuală este dinamică și nimic nu poate fi prevăzut cu o acuratețe de 100%, UVT se pregătește din timp pentru cazările din toamnă și ia toate măsurile necesare de prevenire și limitare a riscului de infecție cu COVID-19.

  • Dacă da, în ce condiții? Aveți un plan de acțiune creionat în acest sens?

În primul rând, înainte de sosirea studenților în cămine, în luna septembrie va avea loc o acțiune de dezinfecție la nivelul fiecărui cămin. În momentul de față am luat toate măsurile legale și posibile logistic pentru asigurarea condițiilor de siguranță pentru studenți, dar, în funcție de cum vor evolua recomandările autorităților de profil, ne vom adapta și vom depune toate diligențele pentru reducerea riscurilor. Avem în vedere că este practic imposibil acum să generăm un plan de acțiune pentru octombrie, atâta timp cât recomandările oficiale ale autorităților pentru prevenția epidemiologică sunt actualizate din două în două săptămâni. Când situația generală se va stabiliza, vom avea posibilitatea de a acționa planificat și concertat pentru organizarea tuturor măsurilor necesare pentru primirea studenților în cămine.

  • Dacă nu vor fi permise cazările, există o acțiune coordonată pentru a găsi soluții pentru tinerii care au nevoie de cazare?

Nu avem nicio informație referitoare la o eventuală nevoie de închidere a căminelor din toamnă, iar estimările nu indică în acest moment o ipoteză defavorabilă. În cazul improbabil în care căminele nu vor putea rămâne deschise datorită deciziilor autorităților competente, presupunem că oricum activitatea didactică se va derula de la distanță, deci prezența fizică a studenților în campus nu ar fi obligatorie. Desigur, este vorba despre o estimare timpurie, la această dată, la care vom reveni periodic, în funcție de actualizarea recomandărilor date de autorități.

  • Aveți comentariu privind impactul acestei pandemii asupra vieții studențești / în campusurile universitare?

La fel ca în majoritatea celorlalte sectoare ale vieții, pandemia a influențat și viața studenților, cât și activitățile din campusurile universitare. Cursurile online sunt unul dintre cele mai bune exemple în legătură cu schimbările din viața studenților cauzate de pandemia de COVID-19. Campusurile universitare sunt mult mai puțin frecventate de oameni și cu siguranță le lipsește însuflețirea dată de prezența studenților. La acest moment, se poate observa o doză de optimism în perspectiva generală asupra vieții din campusurile universitare, dar preconizăm că va mai trece o perioada bună de timp până când lucrurile vor reveni la normalul de dinaintea pandemiei de COVID-19, pentru că măsurile de prevedere sunt cele mai importante, pentru protejarea sănătății fiecăruia.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a adaptat constant și proactiv la contextul epidemiologic și la deciziile luate de autoritățile centrale

În răspunsul la solicitarea Gândul.ro, din 19 iunie, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), prof. univ. dr. Tudorel Toader, anunța că, în funcție de contextul epidemiologic care va fi în toamnă, procesul de cazare va fi adaptat corespunzător, cu respectarea tuturor actelor normative în vigoare la acel moment.

  • Câte locuri de cazare sunt disponibile la nivel instituției dvs? Câte au fost ocupate au fost ocupate în acest an școlar, 2019-2020?

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași dispune de 6209 locuri de cazare. În anul universitar 2019-2020, la data de 1 ianuarie 2020, au fost raportate 6138 de locuri ocupate la nivelul întregii Universități. Gradul de ocupare al căminelor fluctuează zilnic, întrucât unii studenți se decazează iar locurile care rămân libere sunt ocupate de alți studenți care solicită cazare.

  • Vor fi permise cazările în aceste unități începând din toamnă, când este preconizată apariția unui nou val pandemic? Dacă da, în ce condiții? Aveti un plan de acțiune creionat în acest sens?

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se pregătește pentru cazări în regim normal, având în vedere că nu există acte normative care să impună altceva, în acest moment. În funcție de contextul epidemiologic care va fi în toamnă, procesul de cazare va fi adaptat corespunzător, cu respectarea tuturor actelor normative în vigoare la acel moment.

  • Dacă nu vor fi permise cazările, există o acțiune coordonată pentru a găsi soluții pentru tinerii care au nevoie de cazare?

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va întreprinde toate acțiunile legale pentru a veni în sprijinul studenților care vor solicita cazare, cu respectarea strictă a deciziilor autorităților centrale.

  • Dacă îmi permiteți, v-aș solicita și un comentariu privind impactul acestei pandemii asupra vieții studențești/în campusurile universitare.

Pandemia de COVID 19 a produs efecte semnificative în comunitatea academică a UAIC, precum și în societate per ansamblu. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a luat primele măsuri încă din 13 martie, când a decis întreruperea activităților didactice față în față și derularea acestora în mediul online. Apoi, pe 30 aprilie, au fost adoptate o serie de măsuri privind posibilitatea susținerii examenelor programate în sesiunea din semestrul al doilea al anului universitar, dar și a celor de finalizare a studiilor, în sistem online. Am eliminat toate probele scrise de la admitere, pentru a facilita înscrierea candidaților online. În perioada 18 mai – 12 iunie 2020, am decazat majoritatea studenților care locuiau în căminele noastre, conform unei programări riguroase care a împiedicat aglomerația, cu respectarea regulilor de distanțare socială și igienă. De asemenea, suntem una dintre puținele universități care au permis cazarea studenților în cămine chiar și în timpul stării de urgență, pentru motive întemeiate. În concluzie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a adaptat constant și proactiv la contextul epidemiologic și la deciziile luate de autoritățile centrale, pentru a oferi studenților cele mai bune condiții pentru a finaliza cu succes acest an universitar, în contextul creat de pandemia COVID 19.

Protocol propus pentru cămine și internate școlare

Potrivit proiectului Ministerului Sănătății, în căminele sau internatele  elevilor se vor impune reguli de distanțare, curățenie. În spațiile comune ale căminelor elevii vor purta măști de protecție. În plus, înainte de redeschiderea căminului se va efectua curățenia și dezinfecția aprofundată a tuturor spațiilor comune și de cazare și va fi organizată zilnic curățenia și dezinfecția spațiilor colective;

Măsuri de protecție:

  • Vor fi stabilite modalitățile de ocupare a căminului în funcție de numărul de elevi cazați;
  • Camerele vor fi repartizate în funcție de efectivele de elevi, cu respectarea distanțării fizice de cel puțin 1 m între paturi.
  • Vor fi atribuite camere individuale sau, dacă acest lucru nu este posibil, camerele vor fi ocupate de elevi din aceeași grupă pentru a limita amestecarea elevilor din grupe diferite;
  • Va fi asigurată o echipare optimă a grupurilor sanitare, în special cu săpun lichid; dacă este cazul, vor fi furnizate elevilor soluții lichide pe bază de alcool în cantități suficiente;
  • Vor fi limitate deplasările în cadrul căminului și vor fi evitate aglomerările;
  • Portul măștii este obligatoriu în spațiile comune; o Elevii vor fi instruiți în permanență cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală;
  • Spațiile comune vor fi curățate, dezinfectate și aerisite în mod regulat;
  • Se va evita utilizarea de covoare / mochete; o Elevilor care sunt cazați în cămin li se va recomanda să păstreze curățenia, să dezinfecteze și să aeriseasca în mod regulat camerele;
  • Va fi organizat accesul prin rotație în spațiile comune (săli de baie, săli de mese sau săli destinate utilizării comune), astfel încât să fie posibilă dezinfectarea adaptată înainte și după fiecare utilizare;
  • Elevilor li se va recomanda să evite pe cât posibil spațiile comune, iar activitățile să se desfășoare în camera proprie; o Personalul care se ocupă de supraveghere va fi instruit cu privire la regulile specifice de funcționare a căminului în perioada respectivă;
  • În situația apariției unui caz suspect sau confirmat cu SARS-Cov2 se va activa protocolul de izolare și se va anunța Direcția de Sănătate Publică sau se va apela serviciul de urgență 112.
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”