Angajatorii oferă un salariu și de 14.000 de lei pentru un job, dar nu găsesc candidați. Lucrătorii se pot califica şi la locul de muncă

Angajatorii oferă un salariu și de 14.000 de lei pentru un job, dar nu găsesc candidați. Lucrătorii se pot califica şi la locul de muncă
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/05/2022, 14:52

Scumpirile din ultimele luni au afectat puterea de cumpărare a românilor, mai ales a celor cu venituri mici. Nu este cazul însă pentru unele joburi care sunt foarte bine plătite, chiar dacă nu e necesară o pregătire de specialitate și de durată, salarii care cresc odată cu adâncirea lipsei forței de muncă.

Cu un salariu minim net puţin peste 1.500 de lei, echivalentul a numai 300 de euro, România pe ultimele locuri din Uniunea Europeană. Aproape două milioane de români sunt plătiţi cu salariul minim – valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată fiind de la 1 ianuarie 2.550 lei –  însă există şi salarii incomparabil mai mari.

Potrivit celor mai recente date oficiale agregate de Institutul Național de Statistică, în luna martie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6.401 lei, cu 342 lei (+5,6%) mai mare decât în luna februarie 2022, astfel că, la nivel național, câştigul salarial mediu net a fost 3.937 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 216 lei (+5,8%).

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11 %, însă, dacă se ia în calcul valoarea uriașă a inflației, indicele câştigului salarial real1 a fost 100,8% ȋn luna martie 2022 față de luna martie 2021, respectiv , câştigul salarial mediu net a avund un avans de doar 0,8%.

Cele mai mari salarii

Datele INS, ca și sondajele din piață, arată că valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9.968 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.079 lei).

Astfel salarii bune sunt în construcţii, IT, telecomunicaţii sau retail. Spre exemplu, în domeniul construcţiilor aproape jumătate dintre angajaţi câştigă între 2.000 şi 4.000 de lei net şi doar 2,9% câştigă sub 2.000 de lei pe lună. Totodată, o treime dintre angajaţii din construcţii (34,5%) câştigă între 4.000 şi 7.000 de lei net pe lună, potrivit datelor introduse de peste 370.000 de specialişti care lucrează în acest sec­tor în Salario, comparatorul de salarii al platformei de recrutare eJobs şi citate de ZF, relatează Adevărul.

Pe de altă parte, fermierii români se plâng că nu găsesc tractorişti, și asta chiar dacă le oferă salarii ce pot ajunge până la 14.000 de lei, potrivit Europa Liberă. Tractoriştii cu experienţă preferă să lucreze în străinătate, iar cei puţini rămaşi în țară sunt la mare căutare și se găsesc chiar mai greu decât IT-iştii.

„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajaţii care lucrează pe utilaje mai puţin costisitoare. Sunt câţiva angajaţi care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei”, a declarat, potrivit sursei citate, Dimitrie Muscă, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici.

Disperați, unii dintre fermieri angajează tineri pe care îi califică la locul de muncă pentru a deveni tractorişti, însă aceştia pleacă după doar două sau trei luni, în majoritatea cazurilor.

„Noi le facem şi ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulţi pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, s-a plâns fermierul Cristian Stoica. În lipsa altor soluţii, din cauza lipsei tractoriştilor, tot mai mulţi fermieri învaţă să-şi conducă singuri tractoarele şi utilajele agricole.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?