Aparatul din apartament care îți DUBLEAZĂ factura la curent, vara. Majoritatea românilor îl folosesc zilnic

Publicat: 18 08. 2024, 18:23
Aparatul din apartament care îți dublează factura la curent, vara. Majoritatea românilor îl folosesc zilnic / Sursa FOTO: Ziarul Romanesc

Energia electrică devine un lux, la ce prețuri a ajuns să fie livrată consumatorilor! Totuși, cum am ajuns într-o epocă în care viața este de neconceput fără aparate electrocasnice, trebuie să fim atenți la consumul de energie.

Este adevărat că electrocasnicele de fac viața mai ușoară și cresc confortul casnic, dar în același timp ridică și factura la curent.

Ce aparat din casă consumă cel mai mult

Autoritățile și numeroase organizații de mediu ne cer să fim responsabili și să consumăm rațional energie, pentru a reduce emisiile de carbon. În același timp, reușim și să menținem costurile la un nivel cât mai scăzut.

Astfel, este bine de știut care sunt consumatorii principali dintr-o gospodărie. Iar unul dintre ei îți dublează factura la curent pe timpul verii.

Mult timp s-a crezut că televizorul ar fi acela, dar nimic mai fals, după cum o să aflați.

În orice locuință, cel mai mare consumator de energie electrică este aparatul de aer condiționat. Ca să mențină casa la temperatura dorită, acest aparat consumă foarte multă energie, în medie 45-50%.

Trebuie spus, însă, că acest consum depinde foarte mult și de modul în care este utilizat aparatul de aer condiționat. De exemplu, dacă A.C. este pus pe încălzire consumul înseamnă peste 25% din media anuală de energie electrică, după cum arată experții de la Perch Energy.

În schimb, televizorul despre care vorbeam, dar și echipamentele media, nu consumă mai mult de 2% din energia noastră. Atenție, însă, căci și orele în care televizoarele sunt în stand-by pot ridica nivelul consumului!

Mașina de spălat consumă cam 5% din volumul anual de energie electrică, potrivit statisticii.

Frigiderul este ceva mai „pretențios”: se hrănește cu 8% din energia consumată.

Urcând pe scara consumului regăsim iluminatul locuinței – undeva la 9-12% din energia risipită într-un an. Iată de ce se recomandă iluminatul pe LED-uri, care utilizează mult mai puțină energie decât becurile cu incandescență.

Mari consumatori pot fi și sistemele de încălzire a casei, precum radiatoarele, convectoarele electrice sau aerotermele. Acestea „papă” undev la 31% din totalul consumului pe un an.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul Ciolacu alocă 1,5 miliarde de euro pentru ca românii să își poată reduce factura la curent

Plafonarea prețurilor, avantaj major și pentru români, și pentru firmele românești. VEZI ce a adus un an de guvernare PSD