Aparatul electrocasnic care e pagubă la casa omului. Consumă cel mai mult și plătești o mică avere din cauza lui

Aparatul electrocasnic care e pagubă la casa omului. Consumă cel mai mult și plătești o mică avere din cauza lui
SURSA FOTO: Pixabay
Publicat: 02/05/2022, 17:08
Actualizat: 02/05/2022, 17:10

Becurile lăsate deschise nu sunt cele mai mari consumatoare de energie dintr-o gospodărie, conform studiilor de specialitate. Odată cu progresul tehnologiei, orice operațiune din bucătărie poate să fie făcută cu ajutorul unui robot sau a unui aparat care funcționează pe curent, la fel, și dispozitivele pentru curățenie sau divertisment. Astfel, pentru ca facturile să nu fie de nesuportat, principalul sfat ar fi – pe lângă atenția pentru închiderea întrerupătoarelor când aparatele nu sunt utilizate – achiziționarea unor aparate „verzi”, cu consum redus de energie.

Chiar și aparatele cel mai intens folosite în gospodărie pot consuma mai puțin, dacă se încadrează într-o clasă energetică cu o eficiență superioară. Grație progreselor tehnologice și a materialelor folosite, ultimele generații de dispozitive și aparate electrocasnice consumă din ce în ce mai puțin, iar această tendință este încurajat de politicile „verzi”, pentru reducerea impactului asupra mediului.

Topul aparatelor cu cel mai mare consum

Conform studiilor de specialitate, frigiderul este cel mai mare consumator de energie dintr-o gospodărie, asta și pentru că, în mod evident, nu poate fi scos din priză atunci când mergem la culcare sau la serviciu.

Aproape 62% din consumul de energie al unei gospodării provine de la aparatele electrocasnice, iar restul, din iluminat. Conform estimărilor Institutul pentru Diversificare și Conservare a Energiei (IDAE) din Spania, citat de publicația Renovables Verdes, frigiderul conduce în clasament, cu aproape 19% din consumul total, urmat de televizor, cu 7,5%, mașini de spălat – 7,3%, cuptor – 5,1% și computer – 4,6%.

Astfel, pentru a avea o factură mai mică – și a fi și prietenos cu mediul – este recomandat să achiziționăm aparate „verzi”, eficiente din punct de vedere energetic, care au un consum redus, grație progreselor tehnologice.

Un frigider vechi, cu un consum rificat, cu siguranță că va contribui la creșterea facturii la curent, mai ales în contextul scumpirii de pe piața energiei electrice. Un frigider modern, dintr-o clasă energetică bună, consumă între 25 și aproape 32 kwh pe lună. Mai concret, conform producătorilor, un frigider modern consumă,  în medie, între 300 și 380 kW pe an. Dacă optezi pentru un model economic de frigider, acesta va avea un consum mediu de electricitate cuprins între 230 și 300 kW pe an.

Consumul frigiderului depinde însă, de la caz la caz, de încărcătură, temperatura exterioară, temperatura interioară și model, conform unui material privind eficiența energetică al unui furnizor. Pe spatele frigiderului ar trebui să fie afișate mai multe detalii despre consumul acestuia, iar noile etichele ecologice de pe aparatele din magazine pot ajuta clienții să aleagă cel mai bun raport calitate/consum/preț.

Un alt sfat simplu, pentru un frigider eficient energetic, este să setezi temperatura din interior între 1° și 4°, iar pe cea a congelatorului la -18° și să poziţionezi frigiderul sau congelatorul departe de surse de căldură.

Cum recunoașteți aparatele cu consum redus

Pentru a ajuta consumatorii să aleagă cele mai bune produse din punct de vedere al consumului energie, autoritățile, în cazul de față europene, au impus producătorilor să atașeze etichete energetice și, mai nou, privind designul energetic, confirm unor standarde comune. Nu este o noutate în Uniunea Europeană, s-a stabilit din anii 90, dar recent, din 2021, s-a revenit la clasele energetice de la A la G, după ce pe piață apăruseră mai multe clase superioare clase A – până la A+++, care putea duce la confuzii printre consumatiori.

Astfel, etichete energetice sunt cel mai bun aliat, mai ales în cazul celor opt tipuri de aparate care au în mod tradițional cel mai mare consum:

Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate actualmente pe piață vor fi acum etichetate în mod specific ca „B”, „C” sau „D”. Pe etichete este inclusă o serie de elemente noi, inclusiv codul QR care face legătura cu o bază de date paneuropeană, permițându-le consumatorilor să găsească mai multe detalii despre produs.

La capitolul televizoare, seturile voluminoase de tuburi catodice (CRT) erau ceea ce majoritatea oamenilor aveau în casele lor, dar astăzi există o serie de seturi mai elegante care sunt capabile să afișeze imagini la o calitate excepțională, cu un consum mult mai redus. Astfel, dacă un televizor https://paylesspower.com/blog/how-much-electricity-does-a-tv-use/ cu tehnologia LED consumă 80 w/oră, cel plasmă contribuie mai mult la factura la energie, respectiv 229 w/oră.

În mod evident, cu cât folosești mai responsabil aparatele, cu atât plătești mai puțin la curent. Un fierbător de apă este binevenit pentru reducerea consumului de gaze, care s-au scumpit în ultimul an, dar, utilizat în exces, contribuie mai mult la factură.

De asemenea, trebuie să îți cumperi aparatele adecvate propriului stil de viață. Astfel, multe locuințe sunt echipate cu aparate de gătit electrice, care consumă aproximativ 317 kWh anal. Totuși, există posibilitatea să poți primi o factură mai mică la curent, dacă poți cumpăra un cuptor mai mic și este de preferat să nu setezi temperatura la maximum, deoarece nu o să se încălzească mai repede, ci doar va folosi mai multă energie.

De asemenea, pe listă se află și computerele tip desktop, care ar putea să ajungă să consume de cinci ori mai multe energie decât laptopurile. În condițiile în care nu ești nevoit să folosești PC-ul, este recomandată oprirea completă. Acesta consumă energie și în modul stand-by.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Ungurii îți ridică mașina și ți-o vând. Avertisment pentru șoferii români. Legea e lege
Monica Anghel este de nerecunoscut. Cântăreața s-a transformat total
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Care sunt plajele cu cel mai alb nisip din lume?