Aparatul electrocasnic care e pagubă mare la casa omului. Plătești 24 lei în plus pe factură, în fiecare lună, dacă ai așa ceva

Publicat: 24 06. 2022, 16:21
Actualizat: 24 06. 2022, 16:22
SURSA FOTO: Pexels

Frigiderul – respectiv combina frigorifică – reprezintă cel mai mare consumator de energie dintr-o gospodărie. Costul ține atât de model – și este recomandat să achiziționăm aparate „verzi”, eficiente din punct de vedere energetic, care au un consum redus, grație progreselor tehnologice. Există și câteva „ponturi” pentru a avea o factură mai mică, având în vedere că este cam singurul aparat electrocasnic care nu poate fi scos din priză atunci când mergem la culcare sau la serviciu.

Un frigider vechi, cu un consum ridicat, va contribui la creșterea facturii la curent, mai ales în contextul scumpirii de pe piața energiei electrice.

Și o combină frigorifică nouă are o pondere ridicată în consum, având în vedere că aproape 62% din consumul de energie al unei gospodării provine de la aparatele electrocasnice. Conform estimărilor Institutul pentru Diversificare și Conservare a Energiei (IDAE) din Spania, citat de publicația Renovables Verdes, frigiderul conduce în clasament, cu aproape 19% din consumul total, urmat de televizor, cu 7,5%, mașini de spălat – 7,3%, cuptor – 5,1% și computer – 4,6%.

Cât consumă, de fapt, un frigider?

Un frigider modern, dintr-o clasă energetică bună, consumă între 25 și aproape 32 kw/h pe lună. Mai concret, conform producătorilor, un frigider modern consumă, în medie, între 300 și 380 kW pe an. Dacă optezi pentru un model economic de frigider, acesta va avea un consum mediu de electricitate cuprins între 230 și 300 kW pe an.

Astfel, dacă luăm în calcul, un model standard, cu o capacitate totala de 275 de litri, certificat A+ , tradus printr-un consum de 360 Kwh/an, asta înseamnă un consum de 360 / 12 = 30 Kwh/lună.

Daăc 1 kw/h = 0.8 lei, atunci rezultă un cost de: 108 x 0.8 = 24 lei / lună.

Ponturi pentru consum mai mic

Consumul frigiderului depinde insă, de la caz la caz, de încărcătură, temperatura exterioară, temperatura interioară și model, conform unui material privind eficiența energetică al unui furnizor. Pe spatele frigiderului ar trebui să fie afișate mai multe detalii despre consumul acestuia, iar noile etochele ecologice de pe aparatele din magazine pot ajuta clienții să aleagă cel mai bun raport calitate/consum/preț.

Un alt sfat simplu, pentri un frigider eficient energetic, este să setezi temperatura din interior între 1° și 4°, iar pe cea a congelatorului la -18° și să poziţionezi frigiderul sau congelatorul departe de surse de căldură.