Prima pagină » Social » Apelul grefierilor: Focarul din Justiție de extinde / Instanţele şi parchetele din întreaga ţară sunt bombe cu ceas

Apelul grefierilor: Focarul din Justiție de extinde / Instanţele şi parchetele din întreaga ţară sunt bombe cu ceas

Apelul grefierilor: Focarul din Justiție de extinde / Instanţele şi parchetele din întreaga ţară sunt bombe cu ceas
Mai mulți magistrați și membri ai personalului auxiliar din instanțe di parchete au fost confirmați cu noul coronavirus / Fotografie cu caracter ilustrativ

Reprezentanții Sindicatului Național al Grefei Judiciare „Dicasterial” Timișoara reclamă că „lipsa de reacţie, incompetenţa şi incapacitatea de a gestiona situaţia pandemică a autorităţilor, atât centrale, cât şi locale ucide oameni!”. Într-un comunicat publicat marți, sindicaliștii din justiție semnalează creșterea numărului de cazuri de COVID-19, respectiv confirmarea a încă trei cazuri de infecție cu noul coronavirus la Judecătoria Ploiești, dar și existența celor 11 cazuri de la nivelul parchetelor din Timișoara, unde o colegă este internată în stare gravă, cu pronostic rezervat de supraviețuire.

„Instanţele şi parchetele din întreaga ţară sunt bombe cu ceas şi mai este puţin până când vor exploda şi vor deveni focare de răspândire a virusului. Sesizăm de mai bine de jumătate de an incompetenţa şi incapacitatea factorilor de decizie în ceea ce priveşte modul de prevenire al răspândirii virusului Covid, fără rezultat însă, din păcate!”, se arată în mesajul, publicat marți, de reprezentanții Sindicatului Național al Grefei Judiciare „Dicasterial” Timișoara.

„La Timişoara situaţia este dramatică”

Potrivit reprezentanților organizației sindicale, este vorba de cazurile de infectări din instanțele din București, cele de la Bacău şi Iaşi – unde luni anunțaseră că sunt infectați, potrivit informațiilor deținute, șase grefieri și patru judecători, iar marți au fost depistate încă trei cazuri la Judecătoria Ploieşti. Acestea se adaugă celor 11 cazuri de infectare şi al parchetelor din Timişoara, u8 la PCA Timişoara, 2 la PT Timiş şi un caz la PJ Timişoara.

„La Timişoara situaţia este dramatică, întrucât rata de infectare este foarte mare, iar una dintre grefierele depistată pozitiv este în stare gravă la neurologie şi nu mai răspunde la stimuli, medicii fiind rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire! Şi, bineînţeles că D.S.P. Timiş a reacţionat la fel ca în celelalte cazuri”, au transmis reprezentanții Sindicatului Național al Grefei Judiciare „Dicasterial” Timișoara.

Aceștia reclamă că „în tot acest timp, atât Consiliul Superior al Magistraturii, cât şi Ministerul Justiţiei au adoptat poziţia struţului. Ministerul Justiţiei s-a limitat la a achiziţiona 3.000 de combinezoane, 3.000 de măşti de protecţie, 6.600 de perechi de mănuşi şi 6.600 de botoşi, iar C.S.M. s-a ocupat de gestionarea situaţiei în perioada stării de urgenţă, ulterior lăsând instanţele şi parchetele să se organizeze singure”.

Și în comunicatul transmis luni, după semnalarea situației de la Judecătoria Iași, reprezentanții sindicatului au transmis că aștepteaptă o reacție a Consiliului Superior al Magistraturii și a Ministerului Justiției, „care întârzie însă să apară”.

Mai mult, reprezentanții S.N.G.J. „Dicasterial” Timișoara apreciau necesară suspendarea activității la nivelul Judecătoriei Iași, cu atât mai mult cu cât, tot din lipsa crizei de personal nu sunt respectate „ca la carte” măsurile prevăzute pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

România a înregistrat, marți, un nou record al noilor cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, potrivit raportării Grupului de Comunicare Strategică: 7.733. Totodată, România a înregistrat și un record în ceea ce privește numărul de decese raportate în 24 de ore: 120.

În total, numărul de cazuri înregistrate până în prezent în România a ajuns marți la 258.437, dintre care 181.175 de pacienți au fost declarați vindecați.

Proiect în dezbatere la MJ

Și Forumul Judecătorilor din România, într-un comunicat trimis încă din luna august, constata că sediile instanțelor de judecată au devenit deja focare de propagare a noului coronavirus și solicita măsuri legislative urgente, în scopul prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii.

Un proiect de lege privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19  a fost elaborat și pus în debatere publică de Ministerul Justiției încă din 8 septembrie. Proiectul a fost prezentat la acea dată printr-un comunicat de presă, în care cei implicați erau invitați să transmită propuneri, sugestii şi opinii cu valoare de recomandare, urmând să fie transmis către CSM și Ministere pentru avizare.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spunea, la o întâlnire organizată de Uniunea Națională a Barourilor din România, că nu s-a primit nicio astfel de recomandare. „Ca orice propunere, și acestea sunt susceptibile de amendare, Ministerul Justiției rămânând deschis pentru dialog față de orice perfecționare posibilă. La ora la care vorbim, nu există nicio astfel de contribuție primită la Ministerul Justiției, deși proiectul se află în dezbatere publică de câteva săptămâni deja”, a afirmat Predoiu, în 22 octombrie.

Care sunt schimbările propuse

Potrivit comunicatului Ministerului Justiției, proiectul introduce măsuri specifice și temporare în cadrul procedurilor civile și penale, menite, pe de o parte să protejeze sanitar participanții la activitățile judiciare (cetățeni justițiabili, magistrați, avocați, personal de specialitate etc) și, pe de altă parte, să asigure desfășurarea acestor proceduri într-un mod nestingherit.

Proiectul include o serie de reguli de procedură care au mai funcționat temporar pe durata decretelor prezidențiale privind starea de urgență, dar și unele noi privind desfășurarea unor acte de procedură la distanță, prin intermediul tehnologiilor. De exemplu, proiectul introduce ca reguli temporare, pe durata stării de alertă:

În materie civilă:

  • când este posibil, cu acordul părților, instanțele judecătorești pot hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare prin mijloace de telecomunicație audiovizuală;
  • cel care asistă sau reprezintă partea, traducătorul sau interpretul poate participa la ședința de judecată desfășurată prin mijloacele amintite, chiar fără a fi prezent fizic lângă parte;
  • lista proceselor întocmită pentru fiecare ședință de judecată va cuprinde, de regulă, și intervalele orare orientative pentru strigarea fiecărei cauze în parte, citația cuprinzând mențiunea corespunzătoare;
  • pentru judecarea proceselor, instanțele judecătorești, ținând seama de împrejurări, pot fixa termene scurte, inclusiv de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi;
  • când este posibil, dosarul cauzei se trimite instanței delegate în format electronic;
  • când este posibil, prin grija instanței, ședințele de judecată publice se transmit în direct, prin mijloace audiovideo care garantează securitatea, integritatea și calitatea transmisiunii, pe portalul instanțelor de judecată.

În materie penală:

  • posibilitatea ca persoanele private de libertate (arestate preventiv, aflate în executarea unei pedepse privative de libertate sau a unei măsuri educative privative de libertate) să fie audiate prin videoconferință la locul de deținere fără a fi necesar acordul acestora, dacă organul judiciar apreciază că audierea prin acest mijloc nu aduce atingere bunei desfășurări a procesului ori drepturilor și intereselor părților;
  • posibilitatea ca alte persoane decât cele private de libertate să fie audiate și prin videoconferință, însă numai cu acordul acestora, aspect care le va fi adus la cunoștință fie cu ocazia primei audieri, fie printr-o înștiințare comunicată telefonic, prin e-mail sau prin alte asemenea mijloace, persoana în cauză fiind întrebată dacă își manifestă acordul în acest sens.

Potrivit reprezentanților MJ, unul dintre avatajele proiectului, care a valorificat și propuneri venite din partea magistraților, este faptul că participanții la actul de justiție își pot reprezenta și apăra drepturile și interesele, respectiv magistrații și avocații, celelalte profesii implicate în actul de justiție își pot desfășura funcțiunile și activitățile de la distanță, prin intermediul tehnologiei, protejându-se astfel împotriva contaminării cu virusul Sars-Cov-2.

Dincolo de protecția sanitară, aceste reguli permit desfășurarea cu celeritate a actului de justiție, dar și cu efectuarea anumitor economii de resurse de timp și bani sau cu mai buna lor gestionare a resurselor umane de către instituții, se arată în documentul MJ.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și