Aproape 2,4 milioane de persoane, verificate pentru respectarea măsurilor anti-COVID. Bogdan Despescu: Urmează o perioadă în care vom da un nou examen al responsabilității
Aproape 2,4 milioane de persoane și peste 274.000 de operatori economici au fost verificați de responsabili, în toată țara, pe perioada sezonului estival, pentru a vedea în ce măsură respectă măsurile de protecție pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, chestor șef de poliție Bogdan Despescu.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, chestor șef de poliție Bogdan Despescu, a făcut un apel la responsabilitate, pentru respectarea măsurilor de protecție pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, în contextul începerii școlii și organizării alegerilor locale.
„Ne-am fi dorit să anunțăm că nu a fost cazul să dăm amenzi”
Bogdan Despescu a transmis acest apel în cadrul unei declarații de presă în care a trecut în revistă principalele rezultate obținute de structurile MAI în sezonul estival al acestui an.
„Împreună cu celelalte instituții am acordat o importanță deosebită acțiunilor de verificare a respectării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID. La finalul sezonului estival ne-am fi dorit să anunțăm că nu a fost cazul să dăm amenzi, dar au fost persoane și agenți economici care nu au înțeles să respecte aceste reguli menite să protejeze sănătatea tuturor. În total, pe toată perioada sezonului estival, la nivelul întregii țări au fost verificate aproape 2,4 milioane de persoane și peste 274.000 de operatori economici”, a declarat secretarul de stat.
„Mulțumim celor care au respectat legea, dar trebuie să conștientizăm că urmează o perioadă în care putem spune că vom da un nou examen al responsabilității. Începe școala, vin alegerile și este necesar să fim mult mai atenți și să ne protejăm sănătatea mult mai bine”, a afirmat Despescu.
România a depășit pragul de 100.000 de cazuri COVID-19, conform datelor de vineri ale Grupului de Comunicare Strategică, ajungând la 101.07.: Au fost înregistrate 1.391 de noi infectări și 35 decese în ultimele 24 de ore.
Infracționalitatea și accidentele grave, în scădere
„Pentru ca cetățenii să fie în siguranță au acționat în medie zilnic peste 24.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, piloți și polițiști locali. Efectivele au fost organizate pentru a asigura o prezență activă, la vedere, în stradă, astfel încât să fim mereu la datorie pentru dumneavoastră, în medie fiind prezente în teren aproximativ 5.000 de patrule pe zi”, a explicat chestor șef de poliție Bogdan Despescu.
„În acest sezon estival, angajații MAI au intervenit în sprijinul cetățenilor la peste 395.000 de sesizări, au depistat 1.235 de urmăriți și au prins în flagrant peste 13.000 de autori de infracțiuni. În acest sezon estival, infracționalitatea a scăzut comparativ cu perioada similară a anului trecut cu peste 9%”, a detaliat Despescu.
Potrivit secretarului de stat, pe cele mai aglomerate drumuri naționale și autostrăzi au fost prezenți zilnic peste 1.600 de polițiști rutieri, care au acționat pentru fluidizarea circulației și prevenirea accidentelor rutiere grave. Au fost reținute 51.000 de permise de conducere și aproximativ 18.000 de certificate de înmatriculare. Acțiunile polițiștilor rutieri au contribuit la creșterea siguranței pe drumurile publice, fiind constatată o scădere cu peste 18% a numărului de accidente rutiere grave.
În plus, peste 3.600 de polițiști de frontieră au asigurat zilnic supravegherea, monitorizarea și controlul frontierei de stat depistând peste 6.300 de persoane care încercau să intre ilegal în România și au aplicat 2.200 de sacțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 1, milioane de lei.
Efectivele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au desfășurat peste 100.000 de intervenții în sprijinul cetățenilor care se aflau în diferite situații de risc. În scop preventiv, inspectorii IGSU au efectuat 8.000 de controale, dintre care 1.340 la unități de turism și 1.355 la restaurante, cluburi și terase. Au fost aplicate peste 4.600 de sancțiuni, în valoare de aproximativ 8 milioane de lei.
Având în vedere numărul mare de cetățeni prezenți pe litoral, au fost luate măsuri suplimentare pentru protejarea acestora și pentru prevenirea faptelor antisociale, fiind detașați în județul Constanța peste 1.000 de polițiști și cadre IGSU. În acest sezon estival au fost operaționalizate 24 de puncte de lucru pentru asigurarea intervențiilor prompte la situațiile de urgență, a explicat Despescu.
Acțiuni de destructurare a grupărilor infracționale
Putătorul de cuvânt al MAI, comisar șef de poliție Monica Dajbog, a prezentat vineri acțiunile de combatere a criminalității organizate, în perioada 4-10 septembrie. Potrivit oficialului MAI, polițiștii au defășurat 24 de acțiuni de amploare, în cadrul cărora au fost efectuate 108 percheziții domiciliare pentru destructurarea grupărilor infracționale în dosare privind săvârșirea unor fapte grave, precum spălare de bani, proxenetism, trafic de droguri, trafic de persoane, trafic de minori sau furt calificat.
În urma acestor activități, față de 149 de persoane au fost dispuse măsuri preventive: 40 au fost arestate preventiv și 57 au fost reținute, iar față de 54 de persoane s-a dispus măsura arestului la domiciliu sau plasarea sub control judiciar. În plus, au fost dispuse măsuri asiguratorii în valoare de aproape 3 milioane de lei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, în ultima săptămână, au fost prinși în flagrant 995 de autori de infracțiuni și au fost depistate 82 de persoane urmărite național sau internațional. În total, în ultimele șapte zile, 115 persoane au fost arestate și 283 reținute.
În ceea ce privește faptele contravenționale, efectivele MAI au constatat peste 67 de mii de contravenții, aplicând sancțiuni în valoare de aproape 25 de milioane de lei.