Prima pagină » Social » ASIGURARE. Ministrul Mediului, despre incendiul de la Cernobîl: Astăzi nu este motiv de îngrijorare

ASIGURARE. Ministrul Mediului, despre incendiul de la Cernobîl: Astăzi nu este motiv de îngrijorare

ASIGURARE. Ministrul Mediului, despre incendiul de la Cernobîl: Astăzi nu este motiv de îngrijorare
ECOLOGIE. România va face un pas important pentru a apăra mediul . Sursă Foto: Mediafax FOTO

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus, marți, referitor la incendiul care are loc în Ucraina, la Cernobîl, că, în prezent, acesta nu constituie un motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României, dar că „direcția vântului este și spre țara noastră”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) monitorizează permanent radioactivitatea mediului pe teritoriul național, inclusiv cea transfrontalieră, informează MEDIAFAX.

„În momentul de faţă, ceea ce se întâmplă la Cernobîl, regretabil de altfel, cu acel incendiu de pădure, direcţia vântului sub o formă sau alta este şi spre ţara noastră, spre continentul european. Astăzi nu este motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României că ar putea să fie afectaţi de incendiul de acolo”, a spus, marți, Costel Alexe, într-o conferință de presă.

Monitorizarea radioactivităţii mediului este efectuată permanent de RNSRM (prin intermediul a 37 laboratoare locale și un laborator național de referință – ANPM şi 86 staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer), din subordinea MMAP şi are ca scop avertizarea/alarmarea autorităţilor competente naţionale şi Comisiei Europene cu privire la identificarea de contaminări radioactive a mediului.

„Începând cu data de 4 aprilie (debutul incediului de pădure de lângă CNE Cernobîl) și până la data prezentei, RNSRM nu a înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/atenţionare, conform Ordinului de Ministru nr. 1978/2010, valorile înregistrate situându-se în tendința multinanulă de variație a acestei luni”, arată sursa citată.

Pompierii ucraineni se luptă cu flăcările la Cernobîl, acolo unde, în 4 aprilie, un incendiu a pornit în jurul fostei centrale nucleare. Experții spun că flăcările se întind pe o suprafață de 30 de kilometri în jurul centralei de la Cernobîl, izolată încă din 1986. Marți, autoritățile ucrainene au anunțat că au reușit să stingă în mare parte incendiul.

Citește și