Asigurătorii au avizat 49 de dosare de daună în urma incendiului din Craiova. Ce fel de polițe încheiaseră proprietarii

Publicat: 19 09. 2023, 12:50
FOTO-VIDEO. Incendiu puternic la mansarda unui bloc din Craiova

Companiile membre ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) au deschis, până marți, 49 dosare de daună în baza polițelor de asigurare dedicate locuințelor, ca urmare a notificărilor primite din partea celor care au fost afectați de incendiul produs la Craiova de acum aproape două săptămâni.

Aproximativ un sfert din locuințele din cele trei blocuri în care a izbucnit un incendiu puternic pe 7 septembrie aveau asigurare facultativă împotriva incendiilor, conform notificărilor pentru deschiderea dosarelor de daună primite de membrii UNSAR, care reprezintă 21 de companii de profil, care dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări.

În urmă cu aproape două săptămâni au fost afectate locuințele din 3 blocuri, incendiul pornind de la apartamentele situate la mansarda acestora, extinzându-se apoi la alte câteva zeci de apartamente. Conform bilanțului ISU Dolj din 7 septembrie, cele trei blocuri sunt peste 184 de apartamente și garsoniere. La acea dată, 26 de mansarde au ars în totalitate, dintre care: 9 la primul bloc, 5 la al doilea bloc, 12 la al treilea bloc.80 persoane evacuate și autoevacuate, dintre care 4 persoane au fost cu probleme- una cu arsuri la nivelul mâinilor a fost transportată la spital. Celelalte 3 cu atacuri de panică, asistate la fața locului.

Doar o parte dintre locuințele afectate sunt, însă, protejate printr-o asigurare facultativă. Astfel, până în acest moment, au fost deschise 49 de dosare de daună, dar numărul avizărilor către companiile de asigurări probabil va continua să crească și în perioada următoare, potrivit reprezentanților UNSAR.

Din totalul dosarelor de daună avizate, jumătate sunt deschise în baza unor polițe de asigurare care acoperă atât daunele produse clădirii, bunurilor din locuință, cât și eventualele prejudicii produse terțelor persoane (cum ar fi vecinilor). Iar cealaltă jumătate a numărului de polițe sunt emise doar pentru a proteja construcția propriu-zisă, fără bunuri sau alte clauze dedicate.

„Incendiul continuă să fie principalul risc care produce cele mai mari pagube locuințelor și bunurilor noastre. Recomandăm fiecărui proprietar să se informeze despre beneficiile unei asigurări facultative pentru locuință și să ia cea mai bună decizie pentru a fi #sigurACASĂ alături de cei dragi”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.

Cât costă o asigurare

Deși doar 1 din 5 locuințe din România este asigurată, anul trecut, asigurătorii membri ai UNSAR au plătit despăgubiri de peste 43,3 milioane lei în baza asigurărilor facultative doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii, cu peste 69% mai mult față de 2021, fără a lua în calcul și despăgubirile acordate pentru pagubele cauzate de producerea altor riscuri.

Asigurarea facultativă pentru locuință oferă un nivel suplimentar de protecție față de cea obligatorie PAD, acoperind, în plus față de dezastrele naturale, și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum și alte situații neprevăzute – inundații produse vecinilor, defecțiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice / electrocasnice etc.

Asigurările facultative de locuințe se pot încheia doar pentru locuințele care sunt asigurate printr-o poliță obligatorie (PAD).

Polița obligatorie PAD acoperă trei riscuri catastrofale (cutremure, inundații și alunecări de teren) până la limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, în funcție de tipul construcției.

  • Pentru o locuință tip A, având o sumă asigurată de 20.000 euro, prima de asigurare PAD este de 20 euro pe an. O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.
  • La locuința tip B, având o sumă asigurată de 10.000 euro, prima de asigurare este de 10 euro pe an. O locuință de tip B este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, de exemplu chirpici.

Conform celor mai recente statistici ale PAID, la 31 august 2023 erau asigurate 1.964.402 de locuințe, dintre care 74,9% în mediul urban și 95,7% de tipul A.