ATENȚIE la spărgătorii care dau târcoale caselor în perioada Crăciunului! Ce trebuie să faci ca să nu te dai de gol
Sărbătorile bat la ușă, iar hoții o sparg. Din păcate, în perioada Crăciunului, mulți spărgători dau târcoale caselor și pândesc cel mai bun moment pentru a intra. Un moment de neatenție sau o simplă postare pe social media pot reprezenta „invitația” pe care o așteaptă hoții.
Ca să nu ajungem victime, trebuie respectate câteva reguli simple.
Greșeala pe care mulți români o fac
Ne dorim să avem sărbători în siguranță și liniște, doar cu cei dragi alături, nu și cu hoți care să ne dea târcoale. Pentru asta, însă, trebuie să evităm a mai face greșeli simple, pe care răuvoitorii știu să le exploateze în favoarea lor.
Publicația britanică Daily Express a reușit să convingă un fost spărgător de locuințe să vorbească despre cum își pregătesc terenul infractorii. Sunt câteva semne esențiale pe care le caută și care îi ajută să identifice mai ușor casele bune de jefuit în perioada Crăciunului.
„Lăsarea în stradă a cutiilor goale de la electronice de calitate permite oricărui hoț care studiază zona să vadă că deții multe bunuri valoroase care pot fi furate”, spune fostul spărgător, reprofilat între timp.
Anthony Neary, directorul executiv al companiei britanice de securitate Safe, a completat: „Ambalajele de Crăciun sunt o reclamă pentru tehnologia nouă și aparatele pe care le deții. Chiar și cutiile de la articole mai puțin scumpe lăsate în afara casei sau în tomberon pot fi folosite în avantajul hoților, aceștia profitând de ocazie pentru a lua zeci de cadouri și a dispărea în câteva secunde”.
Tocmai de aceea, Neary le recomandă oamenilor să ascundă cadourile primite în această perioadă. Iar cutiile goale nu trebuie depozitate sau aruncate la tomberon, ci distruse ori duse direct la un centru de reciclare.
O altă greșeală pe care foarte mulți o fac este să lase ușile neasigurate și obiectele de valoare (de la telefoane de ultimă generație la laptopuri sau aparate foto) în apropierea ferestrelor.
Atenție la postările pe social media
Chiar și postările pe rețelele de socializare pot fi o invitație lansată unui spărgător de case. Iată ce a povestit un „expert” despre asta:
„Am folosit Facebook pentru a vedea când oamenii vor fi plecați de acasă. Nu o să vă vină să credeți câți postează pe social media cu privire la vizitele în familie pe care le fac și unde merg pentru câteva zile.
Hoții pot fi păcăliți foarte ușor dacă lăsați luminile exterioare aprinse. Această metodă îi descurajează, mulți gândindu-se că proprietarul casei nu este plecat.
„Spargerile sunt infracțiuni dificil de gestionat în orice perioadă a anului, dar și mai mult în perioada Crăciunului. Vă îndemnăm să rămâneți vigilenți și să utilizați sfaturile pentru a vă proteja casa de hoți!”, este sfatul inspectorului John O’Driscoll.