Într-un oraș foarte aglomerat, așa cum sunt cele mai multe din România, găsirea unui loc de parcare se poate dovedi o provocare. Iată de ce mulți șoferi aleg să își lase mașinile în locurile special amenajate din marile centre comerciale.
Autoturismele stau parcate acolo chiar și zile întregi.
Pentru a pune capăt acestui obicei, multe supermarketuri au introdus o limită de staționare. Maximum două ore este intervalul de timp ales. Cine lasă mașina mai mult de două ore în parcarea magazinlui, riscă să găsească roțile blocate.
Se poate ajunge inclusiv la achitarea unei penalități pentru deblocarea roților, arată playtech.ro.
Totuși, pe TikTok, Alin Chifor, student al Facultății de Drept la Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, arată în detaliu de ce o astfel de măsură este abuzivă și ilegală.
Astfel, el le transmite șoferilor care se confruntă cu situații similare să contacteze imediat Poliția și depună plângere penală împotriva supermarketului. În opinia sa, un astfel de comportament se încadrează în categoria distrugerii prin restricționarea nejustificată a posesiei unui bun.
„Știm deja că anumite magazine, nu dăm nume, că nu-i frumos, te amenință că dacă stai mai mult de două ore, mai mult de trei ore la ei în parcare o să vină nenea paznic și o să-ți pună o chestie din aia la roată, ca să nu mai poți să mai pleci cu mașina dacă nu plătești o taxă de 200 de lei.
Ei bine, foarte puțină lume știe că treaba asta nu doar că este ilegală, ci constituie chiar infracțiunea de distrugere prin indisponibilizarea bunului!
Așa că, dacă pățiți vreodată asta, puteți să sunați liniștiți la Poliție și să le faceți plângere penală”, explică viitorul avocat Alin Chifor.
@alinchiforej Follow pentru alte info utile❤️ #informatii #educativ #alinchiforej #educatiejuridica #stiaica #sofer #masina #lege #parcare ♬ original sound – Alin Chifor @ InfoDrept